Máirtín Ó Cadhain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Máirtín Ó Cadhain
Født1906
An Spidéal
Død18. oktober 1970
Dublin
Gravlagt Mount Jerome Cemetery
Ektefelle Máirín Ní Rodaigh (19451965)
Utdannet ved St Patrick's College, Dublin
Beskjeftigelse Skribent, litteraturkritiker, universitetslærer
Nasjonalitet Irland
Medlem av Irish Republican Army

Sitat av Máirtín Ó Cadhain utstilt på Dublin lufthavn

Máirtín Ó Cadhain (født 1906 i An Spidéal i County Galway i Irland, død 18. oktober 1970 i Dublin) var en av de mest fremstående irskspråklige forfatterne i det tyvende århundre.

Han var fra Connemara, var irsk nasjonalist med forbindelser til IRA og språkaktivist. Han ble internert av politiske årsaker fra 1942 til 1949. I sin diktergjerning var han modernist og benyttet et vidt spekter av dialekter (til og med skotsk gælisk). Han skrev utelukkende på irsk, i motsetning til andre forfattere fra de irskspråklige områdene, for eksempel Liam Ó Flaithearta som skiftet navn til O'Flaherty og språk til engelsk etter han slo i gjennom.

Ó Cadhain skrev mange noveller, dessuten tre romaner. Bare en av romanene ble utgitt mens han levde; Cré na Cille i 1949. Boka er samtaler mellom gravlagde på en kirkegård og er et absurd bilde på livet på den irske landsbygda. Til tross for at den er kjent som et sentralt verk i irsk litteratur, kom den første oversettelse til et annet språk først i 1995. Det var til norsk (Kirkegårdsjord) ved Jan Erik Rekdal.

Flere skrifter er blitt utgitt posthumt. Han var utdannet lærer og ble æresprofessor i irsk ved Trinity College i Dublin året han døde.