Máel Snechtai av Moray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Máel Snechtai mac Lulaich
Mormaer av Moray
Død1085
Skottland
ForeldreLulach
EktefelleUkjent navn

Máel Snechtai av Moray eller Máel Snechtai mac Lulaich (død 1085) var en mormaer i Moray i nordlige Skottland, og som navnet antyder, sønn av Lulach, konge av Skottland.

Máel Snechtai er opptegnet ved sin dødsdato i Ulster-annalene som «Máel Snechtai m. Lulaigh ri Muireb» (= «Máel Snechtai, Lulachs sønn, konge av Moray»), som er en betydelig og begrepsmessig utvikling ettersom tidligere titler for herskerne i Moray hadde vært «konge av Skottland» eller «mormaer». Tittelen blir gjentatt av hans etterfølger, Óengus (om denne da var etterfølgeren).

Kanskje hendelsene med Máel Snechtai skapte en form for identitetsforvirring mellom befolkningen i Moray og befolkningen i Skottland. Den angelsaksiske krønike for året 1078 forteller at «I dette året Máel Coluim grep moren til Máel Snechtai ... og alle hans skatter og hans kvegflokk, og han selv unnslapp [bare] så vidt». Beklageligvis representerer de tre prikkene en lakune, et gap i manuskriptet tilsvarende en linje,[1] men det er klart at Máel Snechtai ble beseiret av kong Máel Coluim III (Malcolm III av Skottland) i en form for konflikt.

Det har vært foreslått den teori at Máel Snechtai trakk seg tilbake til et kloster, basert på en tekstinsinuasjon, men det er usannsynlig i og med at han ble kalt for «konge av Moray» ved sin død. Máel Snechtai, som sønn av kong Lulach, ville uten tvil ha sett på seg selv som den rettfulle konge av Skottland, og den allerede nevnte konflikten med Máel Coluim III er en sterk indikasjon at han forfulgte sitt krav.[2]

Datoen for hans død er basert på det årstallet som blir oppgitt av Ulster-annalene, 1085.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Anderson, Scottish Annals, s. 100.
  2. ^ Grant, «The Province of Ross», s. 103.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Anderson, Alan Orr ([1922] 1990): Early Sources of Scottish History A.D. 500 to 1286, bind I, revidert og korrigert utgave, Stamford: Paul Watkins, ISBN 1-871615-03-8.
  • Anderson, Alan Orr ([1908] 1991): Scottish Annals from English Chroniclers: AD 500-1286, London, gjenutgitt av Marjorie Anderson, red., Stamford.
  • Grant, Alexander (2000): «The Province of Ross and the Kingdom of Alba» i: Cowan, E.J. & McDonald, R. Andrew, red: Alba: Celtic Scotland in the Medieval Era, Edinburgh.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]