Lyskapellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lyskapellet
OmrådeØystre Slidre
Beliggenhet
Kart
Lyskapellet
61°14′07″N 8°55′45″Ø

Lyskapellet er en liten, privat kirke på Beitostølen i Øystre Slidre kommune i Valdres. Kapellet, som ble reist etter ønske og med midler fra Anna og Erling Stordahl, sto ferdig i 2000. Det ble vigslet 31. oktober 2000 av biskop Rosemarie Køhn.

Det laftede bygget ble konstruert etter en kirkemodell fra Kirsten og Erik Rostbøll i samarbeid med byggmester Herbert Mollenhauer. Kirsten har utformet idégrunnlaget og vært konsulent for bygget. Kunstneren Ferdinand Finne har laget skissen til glassmaleriet og den tyske glasskunstneren Harald Stephan har laget glassmosaikken. Brødrene Kjell Arne og Sigmund Årseth har stått for dekorasjon og forgylling.

Glassmaleriet til Stephan fremviser nederst den stivnede verden som har trådt ut av livshistorien. En sort fugl henger med vingene og rosene har et skjær av forfengelighet. Treet, – vintreet – har livskraften. Hjertene er Maria og Jesus, røde som vinen i nadverdsmåltidet. Stjernen er Betlehemsstjernen. Ånden er til stede som de hvite duene. Helligånd og Faderens øye, helt øverst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]