Hopp til innhold

Lyndon B. Johnson Space Center

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oversiktsfoto som viser hele Johnson Space Center-komplekset i Houston, Texas fra 1989. En del av Clear Lake kan skimtes i øvre del av bildet.

Lyndon B. Johnson Space Center (JSC) er et romfartssenter i Clear Lake-området i det sørøstlige Houston i Texas i USA. Det er NASAs senter for bemannede romferder. Det ble bygget på en tomt som ble donert av Rice University som ligger like ved.

JSC inneholder Mission Control Center, som er NASAs kontrollsenter for koordingering og overvåking av alle bemannede romferder i USA. NASA's astronaut-utdanning ligger også ved JSC.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Romfergen Challenger festet på toppen av en Boeing 747 i luften over JSC.

NASAs senter i Houston har sin opprinnelse i et lovforslag fremsatt av daværende senator Lyndon B. Johnson, som var fra Texas. JSC ble den gang kalt for "Manned Spacecraft Center," og ble åpnet i 1961, senere omdøpt til "Lyndon B. Johnson Space Center" i 1973, det året Johnson døde.

I 1965 var JSC i full operasjonell drift og har vært senter for koordingering og overvåking av alle bemannede operasjoner for siden Gemini 4 i 1965.

I tillegg til å huse NASAs astronaut-prosjekter, er også Lunar Receiving Laboratory plassert ved JSC. Her ble de første astronautene som kom tilbake fra måneferden satt i karantene og her er også jord- og stenprøver fra månen lagret.

20. april 2007 klarte William Philips (60) å få med seg en pistol gjennom sikkerhetskontrollen og tok to personer som gissel. Philips drepte den ene mannen, David Beverly, før han skjøt seg selv. William Philips hadde vært ansatt hos NASA i 12-13 år.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]