Luke Howard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Luke Howard
Luke Howard.jpg
Født28. november 1772[1][2][3]
London
Død21. mars 1864[1][2][3] (91 år)
Tottenham
Far Robert Howard
Mor Elizabeth Leatham
Barn
6 oppføringer
John Eliot Howard, Joseph Howard, Mary Howard, Robert Howard, Elizabeth Howard, Rachel Howard
Beskjeftigelse Kjemiker, gælisk-fotballspiller, farmakolog, farmasøyt, meteorolog[4]
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland
Medlem av Royal Society
Utmerkelser Fellow of the Royal Society

Luke Howard (født 28. november 1772, død 21. mars 1864) var en britisk meteorolog med interesse innen flere vitenskapelige felt. Hans største bidrag til vitenskapen er skyklassifiseringssystemet som han la fram for Askesian Society i 1802.

Howard har blitt omtalt som «meteorologiens far» på grunn av sine omfattende værobservasjoner i Londonområdet fra 1801 til 1841, samt artiklene hans som endret meteorologien som vitenskap. Da han nærmet seg tretti, skrev han Essay on the Modification of Clouds, som ble utgitt i 1803. Her ble tre hovedgrupper skyer navngitt, cumulus, stratus og cirrus, i tillegg til undergrupper som cirrostratus og stratocumulus. Han understreket betydningen skyer hadde for meteorologien:

SitatSkyer er gjenstand for visse særegne omforminger, dannet av de generelle forholdene som påvirker alle variasjoner i atmosfæren; de er ofte like godt synlige indikatorer til disse variasjonenes drivkrefter som ansiktet er for sinnstilstanden for et menneske.Sitat

Howard var imidlertid ikke den første til å klassifisere skyer. Jean-Baptiste de Lamarck (1744–1829) hadde tidligere lagt fram en liste som skildret skyer på fransk, men Howards system ble raskt mere populært, da han hadde brukt det mere universelle latin, og hadde tatt i betraktning at skyene stadig endret seg. Ved å bruke en lignende metode som Linné brukte innen biologi, fant Howard en elegant løsning på problemet ved å navngi overgangsformer i naturen.

I tillegg til det grunnleggende arbeidet med skyer, medvirket Howard til mange artikler innen andre meteorologiske emner, men ikke med like stor suksess. Han var en pioner innen byklima, og gav i 1818 til 1820 ut The Climate of London, som inneholdt daglige observasjoner av vindretning, lufttrykk, maksimumstemperatur og nedbør. Han forkastet også James Huttons teori om regn, uten selv å komme opp med en alternativ forklaring.

Howards skyklassifisering hadde ikke bare stor innvirkning innen vitenskap, men også innen kunst. Howard skrev til Goethe, som svarte med en rekke dikt. Howard bidro også med inspirasjon til Percy Bysshe Shelleys dikt «The Cloud», og han hjalp også John Constable med hans malerier og studier av himmelen. John Ruskin brukte Howards skyklassifiseringssystem i sin kritikk av landskapsmalerier i Modern Painters.

Howard var opprinnelig farmasøyt av yrke, og han ble valgt inn i Royal Society i 1821. Howard døde i Tottenham, London i 1864. Han og hans kone Mariabella Eliott (1876–1852) hadde flere barn sammen, deriblant kjemikeren og botanisten John Eliot Howard.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 28. apr. 2014
  2. ^ a b the peerage, 9. okt. 2017, Luke Howard, p52603.htm#i526025
  3. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Luke Howard, w6930swt
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, 25. jun. 2015

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Hamblyn, Richard, The Invention of Clouds, London, Picador, 2001.
  • Thornes, John.E., John Constable's Skies, The University of Birmingham Press, 1999, ISBN 1-902459-02-4.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]