Luftangrepene mot Ruhrområdet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Möhnedemningen etter Operasjon Chastise.

Luftangrepene mot Ruhrområdet var en rekke flyangrep, som ble foretatt av krigsfly fra britiske og amerikanske allierte mot Ruhrområdet under andre verdenskrig. Luftoffensivens strategi var å hindre produksjon og transport av produkter innenfor våpenindustrien som var viktige for den tyske krigføringen. Angrepene rettet seg også mot krigsmoralen til den tyske sivilbefolkningen ved å angripe økonomiske virksomheter.

Grunnet dens sentralt viktige økonomiske betydning, ble første planlegging av en luftkrig i Ruhrområdet påbegynt allerede ved slutten av første verdenskrig. Den allierte bombingen begrenset seg ikke til Siedlungsverband Ruhrkohlenbezirk, men omfattet etterhvert hele dagens metropolområde i Rhein-Ruhr. Teppebombingen nådde sitt høydepunkt i årene 1943 og 1944, deriblant under det 5 måneder lange slaget om Ruhr. Etter Ruhrkessel og invasjonen av Ruhrområdet i april 1945 endte luftangrepene. Ødeleggelsene og gjenoppbyggingen hadde mange, fortsatt merknare og tidvis omdiskuterte ringvirkninger. Avfallshåndtering og uskadeliggjøring av eksplosiver pågår ennå den dag idag som en konsekvens av luftangrepene.

historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.