Ludašsjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Satellittbilde av Ludašsjøen

Ludaš eller Ludošsjøen (serbisk Ludaško/Ludoško jezero, ungarsk Ludas) er en grunn innsjø i provinsen Vojvodina, nord i Serbia, i nærheten av Subotica. Den er en del av et naturreservat og siden 1977 vært en del av Ramsar-konvensjonen. Navnet kommer fra det det ungarske ludas som betyr gås.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Innsjøen ligger om lag 12 km sørøst for Subotica, 10 km fra motorveien E75, i nærheten av landsbyene Šupljak og Hajdukovo. Innsjøen er om lag 4,5 km lang og strekker seg fra nord til sør. Den ligger i sandfylt terreng mellom elvene Donau og Tisza, mot løssplattået Bačka. Den nordlige delen er bredere og myrlendt, mens den sørlige delen er omgitt av tre til fire meter høye bredder av løss. Bunnen av innsjøen består av hvit leire dekket av mudd. Vannet er grunt; gjennomsnittsdybden er bare en meter, og innsjøens dypeste punkt er på 2,5 meter. Innsjøen fyser over om lag tre måneder om vinteren, og kan nå så høy en vanntemperaturer som 30 °C om sommeren.

Innsjøen har eolisk opprinnelse, og sjøbunnen ble dannet for om lag en million år siden, da vind skapte sanddyner langs leirplattået. Før området ble regulert, var innsjøen ei myr som fikk vann fra flere små, naturlige kilder. Vannet renner fra innsjøen og ut i elven Kereš, som er en sideelv av Tizla. I dag får innsjøen også tilført vann fra kanalene Palić-Ludaš og Bega.

Biologisk mangfold[rediger | rediger kilde]

Innsjøen og omgivelsene inneholder et mangfoldig habitat (akvatisk, myrlendt, enger og stepper) med mange plante- og dyrearter. Det finnes mye av en bestemt orkidé, Orchis laxiflora, på engene rundt innsjøen. Flere andre sjeldne planter finnes her, som astragel, kubjelle, salvie og gravmyrtarten Vinca herbacea. Det er registrert 214 forskjellige fuglearter her, hvorav 140 er vernet. De fleste av artene er trekkfugler. Det er det rike fuglelivet her som er hovedårsaken til at området er vernet. Skjeggmeis er den mest sjeldne av fugleartene man finner her, mens andre truede fuglearter er hvithodeand, hvitøyeand og tamarisksanger.

Av landdyr finner man om lag 20 arter, hvorav oteren er nær en utryddelse i området.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]