Lov om adgang til rekvisisjon av skip

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lov om adgang til rekvisisjon av skip
Lov om adgang til rekvisisjon av skip m.v. under krig eller kriseforhold
Coat of arms of Norway.svg
TypeLov
VirkeområdeNorge
MyndighetNærings- og fiskeridept.
Vedtatt19. desember 1952
Nettsidelovdata.no

Lov om adgang til rekvisisjon av skip (fullt navn: lov om adgang til rekvisisjon av skip m.v. under krig eller kriseforhold) er en norsk lov som gir myndighetene hjemmel til å rekvirere skip under krig eller kriseforhold.

Lovens paragraf 1 beskriver i hvilke situasjoner myndighetene kan rekvirere skip. Skip kan rekvireres i den utstrekning Norges interesser krever det når «riket er i krig eller krig truer eller rikets selvstendighet eller sikkerhet er i fare».[1] De skip som kan rekvireres må være registrert i Norge, eventuelt eies av norske statsborgere, av personer som er bosatt i Norge eller driver skipsredervirksomhet fra kontor i Norge, eller av partrederier, aksjeselskaper eller andre selskaper som har sete i Norge.

Dessuten kan staten rekvirere skip under bygging i Norge uansett for hvis regning skipet bygges, kontrakter om bygging av skip i eller utenfor Norge for regning av norske statsborgere eller selskaper, og befraktningskontrakter for utenlandske skip som norske befraktere har inngått.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ § 1
  2. ^ §§ 2 og 3

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]