Louwrens Hacquebord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Louwrens Hacquebord
Født1947
Beskjeftigelse Professor, universitetslærer, historiker
Nasjonalitet Kongeriket Nederlandene

Louwrens Hacquebord (født 1947) er en nederlandsk arkeolog og var fram til 2013 professor ved Arktis-senteret ved Universiteit Groningen i det nordlige Nederland. Han ledet utgravninger av den 1600-talls nederlandske hvalfangerstasjonen SmeerenburgSvalbard i årene 1979–1981 - og tok doktorgraden på emnet i 1984. Utgravningene avkreftet de mer fantasifulle historiene om stedets overdrevne storhet. Prosjektets forskere fant derimot en mengde bruksgjenstander og noen av disse ble oppbevart i Rijksmuseum Amsterdam som Smeerenburgsamlingen. Den 19. november 2005 ble deler av samlingen overdratt til Riksantikvaren i Oslo. Det ble i 2005 bestemt at noe av den skal stilles ut på Svalbard museum i Longyearbyen.

Det ble i alt registrert syv spekkovner (seks dobbelovner og én enkel), 19 hustufter og 101 graver i Smeerenburg. Det er også graver lengre nord på Smeerenburgsletta mot Smeerenbukta langs østkysten oppover mot Gjøaneset.

Hazquebord har hatt en rekke internasjonale verv i organisasjoner som arbeider med Arktis og bevaring av natur- og kulturarv der, og har vært en pådriver for Nederlands observatørstatus i Arktisk råd.

Hacquebord ble utnevnt til Offiser av Orange-Nassau-ordenen i 2012.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Farewell symposium for Louwrens Hacquebord - Groningens Universitet, 5, mai 2013.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Louwrens Hacquebord, Smeerenburg – Zeugnisse vom frühesten Spitzbergen-Walfang im 17. Jahrhundert, utstillingskatalog fra Deutsches Schiffahrtsmuseum Bremerhaven,, 6. februar - 1. mai 1988.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]