Louis Hennepin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Louis Hennepin

Louis Hennepin (dåpsnavn Antoine, døpt 12. mai 1626 i Ath i det som nå er Belgia, død ca. 1705 muligens i Roma) var katolsk prest og misjonær tilhørende fransiskanerordenen, kjent for sine oppdagelsesreiser i Nord-Amerika, som han foretok i fransk tjeneste. Han oppdaget blant annet to fosser, Niagarafallene, og Saint Anthony Falls, navngitt etter hans egen vernehelgen; den ligger ved dagens Minneapolis.

Hennepin hadde hørt historier fra sjømenn som hadde vendt hjem til Europa fra det nordamerikanske kontinent og blitt interessert i dette området.

Året 1675 steg han i land i Ny-Frankrike i den nordøstre delen av Nord-Amerika, som del av en kontingent på fire fransiskanerrekollekter som ble sendt dit som misjonærer på oppdrag av kong Ludvig XIV.

Han fulgte med på La Salles reise i 1680 for å kartlegge områdene i det indre av kontinentet,finne Mississippiflodens kilder, og - hva prestene angikk - å omvende indianere til katolisismen. Pater Hennepin bar med seg et reisealter på ryggen under ferden.

Men det oppstod meningsforskjeller innen ekspedisjonen, og noen av deltakerne gjorde mytteri mot La Salle og dro på egne veier. Også Hennepin brøt ut fra gruppen og fulgte elven Illinois ned til Mississippielvens munning. Han fulgte så Mississippie motstrøms opp til områdene rundt det nåværende Minneapolis.

Et bilde av Fader Louis Hennepin der han oppdager Saint Anthony Falls.

På vei sørover igjen ble han nær Illinois' munning i Mississippielven ble han den 11. april 1680 tatt til fange av siouxindianere. Men i juli slapp de ham fri igjen; han kjom seg ned til kysten og var i 1681 hjemme i Frankrike igjen.

Vel tilbake i Frankrike utgav han i 1683 en beskrivelse av La Louisiane med et kart over området med navnet Carte de la Nouvelle France et de la Louisiane Nouvellement découverte. Etter det man kjenner til er dette første gangen som navnet Louisiana nevnes i skrift.

Mot slutten av 1690-årene flyttet Hennepin til Nederlandene der han i 1697 publiserte Nouvelle découverte d’un très grand pays situé‚ dans l’Amérique entre le Nouveau Mexique et la mer Glaciale og i 1698 Nouveau voyage d’un pais plus grand que l’Europe. Den førstnevnte kom på engelsk 1698, da under tittelen A New Discovery of a Vast Country in America, med et karte med navnet A Map of a Large Country Newly Discovered.

Hennepins skrifter var fulle av unøyaktigheter og feil. For eksempel hadde han på A Map of a Large Country Newly Discovered plassert Mississippis utløp for langt mot vest. Missouris kilde ble vist som en sjø i nærheten av Rio Grandes kilde. På den franske versjonen av kartet kan man også se ytterligere en elv som skulle ha sin kilde i nærheten av Missourielvens kilde, en elv som skulle ha sitt utløp i Californiabukten. En slik elv eksisterer ikke.

USAs tredje president Thomas Jefferson eide et eksemplar av alle tre av Hennepins verker. De leste han da han forberedte seg før Louisianakjøpet i 1803.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Catholic Encyclopedia on Hennepin