Louis-Charles Mahé de La Bourdonnais

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Louis-Charles Mahé de La Bourdonnais
Louisdelabourdonnais.jpg
Født1795
Réunion
Død13. desember 1840
London
Gravlagt Kensal Green Cemetery
Beskjeftigelse Sjakkspiller
Nasjonalitet Frankrike Frankrike
verdensmester1821-1840 (uoffisielt)

Louis-Charles Mahé de La Bourdonnais (født 1795, død 13. desember 1840) var en fransk sjakkspiller og ansett som verdens beste i sin tid.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

La Bourdonnais ble født på den franske øya Réunion i Det indiske hav i 1795. Han lærte sjakk i 1814 og begynte å ta spillet seriøst i 1818, da han spilte jevnlig på Café de la Régence i Paris. Han tok timer hos Jacques François Mouret, hans første sjakklærer og i løpet av to år ble han en av de beste spillerne som besøkte kafeen.

La Bourdonnais ble tvunget til å leve av å spille sjakk etter han tapte sin formue i dårlige investeringer.

Uoffisiell verdensmester[rediger | rediger kilde]

La Bourdonnais beseiret sin sjakklærer Alexandre Deschapelles i 1821, og fra da av og fram til sin død i 1840, ble Bourdonnais regnet som uoffisiell verdensmester i sjakk (det var ingen offisiell tittel på den tiden). Den mest kjente kampserien, og som i datiden ble ansett som et verdensmesterskap, var mot Alexander McDonnell i 1834.

Død[rediger | rediger kilde]

Han døde uten midler i London i 1840, etter å ha solgt unna alle sine eiendeler, inkludert klærne, for å dekke gjeld. George Walker ordnet så han ble begravet bare et stenkast unna rivalen Alexander McDonnell i Londons Kensal Green kirkegård.

Han var sønnesønn av Bertrand-François Mahé de La Bourdonnais.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]