Alexander McDonnell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alexander McDonnell
Født22. mai 1798Rediger på Wikidata
Belfast[1][2]Rediger på Wikidata
Død14. sep. 1835Rediger på Wikidata (37 år)
London[1][3][4]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse SjakkspillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og IrlandRediger på Wikidata
Gravlagt Kensal Green CemeteryRediger på Wikidata
La Bourdonnais, McDonnells største rival.

Alexander McDonnell (født 22. mai 1798 i Belfast, død 14. september 1835 i London) var en irsk sjakkspiller, som etter franske Louis-Charles Mahé de La Bourdonnais ble regnet som en av verdens sterkeste spillere tidlig på 1800-tallet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, yrkeskarriere[rediger | rediger kilde]

Alexander McDonnell var sønn av en kirurg og fikk handelsutdannelse. En periode var han postert i Karibia, men i 1820 slo han seg ned i London. Han ble en velstående mann takket være den lukrative og lite arbeidskrevende posten som sekretær i Committee of West Indian Merchants.

Sjakkspiller[rediger | rediger kilde]

Mye av den ledige tiden han hadde, brukte han over sjakkbrettene på Londons fasjonable Westminster Chess Club. I 1825 ble han elev av tidens ledende britiske sjakkspiller, William Lewis, men McDonnell ble snart så god at Lewis, som fryktet for sitt ry, nektet å spille mot ham mer.

Under en kort landlov rundt 1825–1826 vant sjøkapteinen William Davies Evans over McDonnell med det som nå blir regnet som den første utførelsen av evansgambit.[5] Etter dette brukte McDonnell ofte evansgambiten selv.

I 1823 reiste McDonnell til Paris for å spille mot Louis-Charles Mahé de La Bourdonnais, men tapte de fleste partiene. Det gikk ikke stort bedre da de møttes i London mellom juni og oktober 1834: de spilte en serie på seks matcher, hvorav McDonnell vant én, La Bourdonnais fire, mens den siste ikke ble ferdigspilt. McDonnell vant 30 av enkeltpartiene, men tapte 44. 14 endte remis.

McDonnell var en utmerket blindsjakk-spiller. Han var fryktet for sine dristige angrep, men like mye for sitt usedvanlig langsomme spill. Dette var før sjakkurenes tid, og partiene hans kunne vare opp mot seksten timer.

McDonnell døde av en nyrelidelse før revansjeoppgjøret mot La Bourdonnais kom i stand. Han er bisatt på Kensal Green Cemetery i London, og til tross for at La Bourdonnais døde pengelens, fikk George Walker ordnet det slik at han ble gravlagt ganske nær sin gamle rival.[6]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b www.geocities.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.chessgames.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.ulsterchess.org[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.icu.ie[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Tim Harding, «Evans, William Davies (1790–1872)», Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, mai 2012
  6. ^ Philip W. Sergeant, A Century of British Chess, David McKay, 1934, s. 39.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]