Alexander McDonnell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alexander McDonnell
Født22. mai 1798Rediger på Wikidata
Belfast[1][2]
Død14. sep. 1835Rediger på Wikidata (37 år)
London[1][3][4]
BeskjeftigelseSjakkspiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetDet forente kongerike Storbritannia og Irland
GravlagtKensal Green Cemetery
La Bourdonnais, McDonnells største rival.

Alexander McDonnell (1798–1835) var en irsk sjakkspiller.

McDonnell ble regnet som en av verdens sterkeste spillere tidlig på 1800-tallet, etter franske Louis-Charles Mahé de La Bourdonnais.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Alexander McDonnell var sønn av en kirurg og fikk handelsutdannelse. En periode var han postert i Karibia, men i 1820 slo han seg ned i London. Han ble en velstående mann takket være den lukrative og lite arbeidskrevende posten som sekretær i Committee of West Indian Merchants.

Mye av den ledige tiden han hadde, brukte McDonnell over sjakkbrettene på Londons fasjonable Westminster Chess Club. I 1825 ble han elev av tidens ledende britiske sjakkspiller, William Lewis, men McDonnell ble snart så god at Lewis, som fryktet for sitt ry, nektet å spille mot ham mer.

W. D. Evans

Under en kort landlov rundt 1825–1826 vant sjøkapteinen William Davies Evans over McDonnell med det som nå blir regnet som den første utførelsen av evansgambit.[5] Etter dette brukte McDonnell ofte evansgambiten selv.

I 1823 reiste McDonnell til Paris for å spille mot Louis-Charles Mahé de La Bourdonnais, men tapte de fleste partiene. Det gikk ikke stort bedre da de møttes i London mellom juni og oktober 1834: de spilte en serie på seks matcher, hvorav McDonnell vant én, La Bourdonnais fire, mens den siste ikke ble ferdigspilt. McDonnell vant 30 av enkeltpartiene, men tapte 44. 14 endte remis.

McDonnell var en utmerket blindsjakk-spiller. Han var fryktet for sine dristige angrep, men like mye for sitt usedvanlig langsomme spill. Dette var før sjakkurenes tid, og partiene hans kunne vare opp mot seksten timer.

McDonnell døde av en nyrelidelse før revansjeoppgjøret mot La Bourdonnais kom i stand. Han er bisatt på Kensal Green Cemetery i London i nærheten av rivalen La Bourdonnais.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b www.geocities.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.chessgames.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.ulsterchess.org[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.icu.ie[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Tim Harding, «Evans, William Davies (1790–1872)», Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, mai 2012

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]