Hopp til innhold

Alexandre Deschapelles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alexandre Deschapelles
FødtAlexandre Louis Honoré Lebreton des Chapelles
7. mars 1780[1][2]Rediger på Wikidata
Ville-d'Avray
Død27. okt. 1847[1][2]Rediger på Wikidata (67 år)
former 6th arrondissement of Paris[3]
BeskjeftigelseSjakkspiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetFrankrike
GravlagtOssuaire du Père-Lachaise (1967–)[4]

Alexandre Louis Honoré Lebreton Deschapelles (1780–1847) var en fransk sjakkspiller.

I årene rundt 1800–1820, dvs. i perioden mellom Philidor og Bourdonnais, var Deschapelles sannsynligvis verdens sterkeste sjakkspiller og ble regnet som uoffisiell verdensmester.

Liv og karriere

[rediger | rediger kilde]

Deschapelles var av adelig opphav. Han begynte på det kjente militærakademiet i Brienne-le-Château, der den unge Napoléon Bonaparte hadde gått i årene 1779 til 1784, men på grunn av revolusjonær uro ble skolen stengt før han var uteksaminert. Mens slektningene emigrerte, sluttet Deschapelles seg til revolusjonsarmeen. Han ble hardt såret under et slag, mistet høyre arm og måtte innse at drømmen om en stor militær karriere var knust, selv om enkelte beretninger tyder på at han hadde generals rang en kort tid på tampen av en løpebane som militær logistiker under napoleonskrigene.

Etter Napoléons fall i 1815, gikk Deschapelles av med pensjon og brukte tida til å spille sjakk, dam, whist, backgammon og biljard. Han hadde et utrolig talent for spill og slo den franske mester i dam bare tre måneder etter at han lærte trekkene i spillet. Etter eget utsagn lærte han alt han kunne om sjakk i løpet av fire dager,[5] likevel ble han på kort tid en av de sterkeste spillerne blant de som frekventerte det berømte sjakksenteret Café de la Régence i Paris. Da Deschapelles ikke lengre klarte å slå eleven Bourdonnais, gav han opp sjakkspillet og ble i stedet en framgangsrik frukt- og grønnsaksbonde.

I 1832 ble Deschapelles fengslet, mistenkt for deltakelse i et komplott mot Ludvig Filip.

Det er vanskelig å vurdere Deschapelles' spillestyrke siden han stort sett spilte med handicap, og når han tapte hadde for vane å høyne både handicap og innsats slik at mange avslo utfordringen. Han var ingen teoretiker, leste ingen sjakkbøker og var en svak åpningsspiller som ofte trengte lang tid allerede i åpningsfasen, og ikke sjelden lå under etter få trekk.

Kjente partier

[rediger | rediger kilde]

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Nouveau dictionnaire de biographie alsacienne, oppført som DESCHAPELLES Alexandre Louis Honoré Lebreton, DBA ID deschapelles-alexandre-louis-honore-lebreton, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ dødsattest[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ age-echecs.fr[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ George Walker: Deschapelles. The Chess-King i Chess and Chess-Players, Charles J. Skeet, London 1850
  6. ^ a b «Partier spilt av Deschapelles». www.chessgames.com. Besøkt 21. oktober 2016. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]

(en) Alexandre Deschapelles – chessgames.com Rediger på Wikidata