Loropetalum chinense

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Loropetalum chinense
Loropetalum chinense
Vitenskapelig(e)
navn
:
Loropetalum chinense
(R.Br.) Oliv.
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: sildreordenen
Familie: trollhasselfamilien
Slekt: Loropetalum
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: Asia

Loropetalum chinense er en busk i trollhasselfamilien.

Den er eviggrønn, rikt forgrenet og blir 1–3 m høy. Kvistene har stjernehår. Akselbladene er 3–5 mm lange, 1,5–3 mm brede og har stjernehår. Bladene er ovale, elliptiske eller mer sjeldent eggformede, 2–6,5 cm lange, 1–3 cm brede, helrandede med 4–8 par nerver og asymmetrisk bladgrunn. Undersiden er dekket med stjernehår, mens oversiden bare har spredte hår.

Blomsterstanden består av 3–16 blomster. Den sitter endestilt, som regel på korte sidegreiner. Blomstringstiden er i mars–april. Det er som regel fire båndformede, 1–2 cm lange kronblad. De er hvite eller lysegule på ville planter, men noen hageplanter (forma rubrum) har røde kronblad. Frukten er en avlang kapsel med brune stjernehår. Begerbladene sitter igjen etter blomstring og vokser sammen med kapselen.

Loropetalum chinense vokser vilt i Kina, Japan og østlige og nordlige India. Arten brukes som hageplante i mange land. Det finnes flere kultivarer med ulik vekstform og farger på blomster og bladverk. Den vokser best i næringsrik, humusholdig, sur og fuktig jord og kan plantes i sol eller halvskygge. Hvis den plantes i vinterkalde strøk, feller den løvet om vinteren.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]