Lord Jim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For den britisk-amerikanske 1965-filmen basert på boka, se Lord Jim (film). For stumfilmen fra 1925, se Lord Jim (stum).
Lord Jim
Forfatter(e)Joseph Conrad
SpråkEngelsk
SjangerRoman
Utgitt1900
ForlagGyldendal Norsk Forlag
Oversetter(e)Sigurd Hoel (1932)
Sider325

Lord Jim (engelsk Lord Jim) er en roman skrevet av den britiske forfatteren Joseph Conrad, utgitt i 1900. Romanen blir regner blant de viktigste i Conrads forfatterskap. Teksten ble første gang utgitt i Blackwood's Magazine i perioden fra oktober 1899 til november 1900.

Hovedpersonen Jim er lovende ung mann som arbeider som styrmann på et skip som skal frakte 800 muslimske pilegrimerHajj til Mekka i den gamle båten Patna. Mannskapet fryktet for at båten skulle gå ned i en storm, og forlater den uten å varsle alle pilegrimene ombord, da de frykter panikk skal ta livet av alle. I forvirring, panikk og etter press fra de eldre offiserene blir Jim med de andre. Ved et under synker ikke båten, og alle pilegrimene blir reddet. Etter en fryktelig seilas kommer mannskapet til land, og blir senere dømt for sitt svik.

Jim mister styrmannsertifikatet og alle sine drømmer. I vanære flakker han rundt i Østen, før han begir seg inn i jungelen i Malaisia. her bygger han seg opp en posisjon blant de innfødte, men blir innhentet av fortiden og må treffe enda mer krevende valg enn det han gjorde på Patna.

Boken er bygget opp ved at skikkelsen Marlow forteller historien gjennom et stadig skiftende perspektiv og fokuserer på hvordan en rettskaffen og skikkelig person som Jim kan svike i det avgjørende øyeblikk.

Boken er filmatisert to ganger, en versjon fra 1925, regissert av Victor Fleming og i 1965, regissert av Richard Brooks og med Peter O'Toole i tittelrollen.