Hopp til innhold

Lommelerke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flat lommeflaske (hip flask) i metall.
Lommelerke fra Gjøvik Glassverk i blått glass med emaljemalt dekor og datering 1811. Høyde 12 cm. Foto Anne-Lise Reinsfelt/Norsk Folkemuseum, NF.1919-0164.

Lommelerke eller lommeflaske er en flat beholder av glass eller metall med kork til oppbevaring av væsker. Lommelerker av glass har et tilnærmet sirkelformet, vertikalt tverrsnitt, mens tilsvarende flasker i mer langstrakt for gjerne kalles jaktflasker. I dag er lommelerken utstyrt med skrukork, mens de gamle vanligvis hadde kork. Noen mener at navnet kommer av at de var lett å få inn og ut av ei vanlig jakkeinnerlomme. Andre mener at navnet har sitt opphav fra Fredrik Georg Lerche, drukkenbolt og svirebror av Henrik Wergeland.

Fasongen er ofte flatklemt flaskeaktig, men andre fasonger er kjent, avhengig av hvilken design en foretrekker. En del fås med en større kapsel skrudd over korken og formet som et glass. Denne kapselen gjør det unødvendig å transportere drikkeglass.

Volum varierer mellom 1/2 flaske og 0,2 liter. Innholdet bestemte eieren selv, men det ble oftest ikke tatt med drikke som krevde spesielle glass slik som cognac. Brennevin som Whisky og akevitt var vanlig, foruten «himkok». Dette synliggjøres på Vinmonopolet når en ser hvilke fasonger halv- og kvartflaskene til de forskjellige sortene brennevin har.

Lerka var med på tur til alle årstider og kom fram når situasjonen lå til rette for det. Vanlig fremdeles er totsupenelg- eller reinsdyrjakt og en klunk til peisbålet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata