Lomatogonium carinthiacum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lomatogonium carinthiacum
Nomenklatur
Lomatogonium carinthiacum
(Wulfen) A.Braun
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordensøteordenen
Familiesøterotfamilien
TribusGentianeae
Slektstjernesøteslekta
Økologi
Habitat: tørr eng og beiter
Utbredelse: Eurasia

Lomatogonium carinthiacum er en ettårig urt i søterotfamilien.

Den er 3–30 cm høy med en oppstigende til opprett, firkantet stengel som er forgrenet fra basis. De grunnstilte bladene har en kort stilk og er spadeformede, 1,5–2 cm lange og 6–8 mm brede. Stengelbladene er sittende, lansettformede til elliptiske, 0,4–2 cm lange og 3–7 mm brede.

De femtallige blomstene sitter enkeltvis på en opptil 6 cm lang stilk i bladhjørnene eller endestilt. Begerrøret er 1–1,5 mm langt, og begerflikene er elliptiske til eggformede, 4–8 mm lange og 1,5–2,5 mm brede.

Krona er hvit eller lyseblå med mørkere blå linjer og 0,8–2 cm i diameter, og kronrøret er 1–1,5 mm langt. Kronflikene er elliptiske til eggformede, tilspissede og 0,8–1,4 cm lange. Pollenknappene er blå. Frukten er en sylindrisk kapsel. Frøene er brune, nesten runde og ca. 1 mm i diameter.

Arten vokser i tørr eng og beiter. Utbredelsen er usammenhengende i fjellstrøk i Eurasia fra de sentrale og østlige Alpene, Karpatene og Kaukasus østover til Japan og Kamtsjatka, sørover til Himalaya og nordover til sørlige Tsjukotka i Øst-Sibir.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]