Lodovico Ferrari

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lodovico Ferrari (født 2. februar 1522, død 5. oktober 1565) var en italiensk matematiker.

Han begynte sin karriere som tjeneren til Girolamo Cardano. Han var svært intelligent, så Cardano begynte å undervise ham i matematikk. Ferrari hjalp Cardano å finne løsninger på andregradsligninger og tredjegradsligninger, og den løsningen Cardano publiserte for fjerdegradsligninger var i stor grad hans fortjeneste. Mens han stadig var i tenårene, fikk han en undervisningsstilling etter at Cardano trakk seg tilbake og anbefalte ham. Ferrari selv trakk seg tilbake fra denne stillingen i en alder av 42 år, og han hadde da rukket å bli ganske velstående. Han flyttet tilbake til hjembyen, og her fikk han et professorat i matematikk i 1565. Like etter døde han av forgiftning. Angivelig skal hans egen søster ha forgiftet ham med arsenikk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • O'Connor, John J., og Edmund F. Robertson. «Lodovico Ferrari». MacTutor History of Mathematics archive
matematikkstubbDenne matematikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)