Ljubov Popova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ljubov Popova
Lyubov Popova.jpg
Født24. april 1889Rediger på Wikidata
Ivanovskoye DistrictRediger på Wikidata
Død25. mai 1924[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (35 år)
MoskvaRediger på Wikidata
Gravlagt Vagankovskoje kladbisjtsjeRediger på Wikidata
Utdannet ved Gymnasium S. A. ArsenjevaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Kunstmaler, universitetslærer, grafiker, illustratørRediger på Wikidata
Nasjonalitet Sovjetunionen, Det russiske keiserdømmetRediger på Wikidata
Medlem av SupremusRediger på Wikidata

Ljubov Sergejevna Popova (russisk: Любовь Сергеевна Попова); født 24. apriljul./ 6. mai 1889greg. i Ivanskoje, død 25. mai 1924 i Moskva) var en russisk kunstmaler. Hun tilhørte de russiske avantgardistene. Stilartene kubofuturisme og konstruktivisme gjennomsyrer hovedverkene hennes.

Liv og arbeid[rediger | rediger kilde]

Popova ble født i landsbyen Ivanskoje ved Moskva. Etter å ha studert ulike typer kunst i flere år, sluttet hun seg til Vladimir Tatlin i Moskva og arbeidet sammen med han. Hennes verk fra denne tiden er preget av kubofuturisme. Sammen med Nadesjda Udaltsova la hun i 1912 ut på en studiereise til Paris. I Paris arbeidet hun videre sammen med Henri Le Fauconnier, Jean Metzinger og André Dunoyer Segonzac på Académie la Palette i bydelen Montparnasse. 1913 vendte Popova hjem til Russland, før hun i 1914 reiste til Frankrike og Italia, der hun kom i nærmere kontakt med futurismen.

Popova var medlem av gruppen Karo-Bube (Бубновый валет) som stilte ut verk i 1914 i Moskva. Hun deltok også i utstillingen 0,10 i Petrograd to år senere. Denne siste utstillingen markerte gjennombruddet for non-figurativ kunst i Russland. Popovas verk fra denne tiden er inspirert av suprematismen.

Fra 1918 arbeidet Popova som kunstprofessor. I 1921 tok hun del i en utstilling av konstruktivist-arbeid. Samme året fjernet hun seg fra malerkunsten, arbeidet i stedet med bok-, porselen- og tekstildesign og mye annet.

Popova døde i 1924 i Moskva av skarlagensfeber, 35 år gammel. En minneutstilling med hennes arbeid ble satt opp i desember det samme året.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grove Art Online, Lyubov’ Popova, T068725
  2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Ljubow Sergejewna Popowa, popowa-ljubow-sergejewna
  3. ^ FemBio, 9. okt. 2017, Ljubow Popowa, 22290
  4. ^ Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Lyubov Popova, w60g5kjr