Hopp til innhold

Ljosland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ljosland er en bygd med rundt 29 innbyggere[trenger referanse] i Åseral kommune i Agder. Den er kjent for Ljosland skisenter og Ljosland fjellstove. Bygda har også eget kapell oppført i 1959, og kirkegård oppført i 1892. Den hadde egen skole, men denne er idag nedlagt.

Bygda ligger innerst i Ljoslandsvannet, mellom utløpet av elvene Monnsåna og Ljosåna. Sistnevnte ga navn til bygda. Begge elvene er idag sterkt redusert på grunn av oppdemming av overliggende vann.

Ljosland har rundt 600 fritidsboliger, hovedsakelig eid av folk fra kysten mellom Arendal og Stavanger. «Hyttebeltet» på Ljosland favner 300 høydemeter, og turterrenget ligger i høyder rundt 700 til 1000 moh. vestover mot vannskillet i sørenden av Langfjella.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ljosland ble trolig bosatt i jernalderen. I tiden etter Svartedauen var det lenge bare et bruk, men omkring 1625 fantes fire: Tjarands bruk, Olavs bruk, Eiriks bruk og Jons bruk. I 1801 var folketallet 73, i 1865 hadde det økt til 89 og i 1900 var det redusert til 75.[trenger referanse]

Historisk har transport til omverdenen foregått over Ljoslandsvannet og deretter Brelandsvannet, med robåt i sommerhalvåret og med kjelke over isen i vinterhalvåret. Bygda fikk veiforbindelse i 1936, da Ljoslandsvegen sto ferdig. Veiforbindelsen gjennomgikk en opprustning som var ferdig i 2001.

I 1948 ble bygda knyttet til elektrisitetsnettet, til tross for at det nærliggende vannkraftverket Skjerka kraftverk åpnet i 1932.

Referanser[rediger | rediger kilde]