Livgardens kaserne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Livgardens kaserne

Livgardens kaserne er en kaserne ved Rosenborg Slot for Den Kongelige Livgarde. Den har adressen Gothersgade 100 og har fasade langs Øster Voldgade.

Kasernens bygning er en gammel oransjeribygning til Rosenborg, som i 1785 ble ombygget til kaserne, og bygningen kan føres tilbake til Christian Vs lysthus fra 1670, som ble midterpaviljong i Frederik IVs oransjeri fra 1709. I 1786 flyttet livgarden inn i det ombyggede anlegg.

Livgardens kaserne ble fredet i 1932.[1]

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Den 29. august 1943 ble kasernen angrepet av tyskerne som ledd i operasjon Safari. Kasernevakten besto da av én korporal og 18 menige og en styrke av 1. Livgardebataillons 2. kompani: tre offiserer, fem befalingsmenn av officiantgruppen, fem underoffiserer av reserven og 177 menige (utdannet mannskap). Den 29. august kl. 4.00 trengte tyske tropper på flere steder under voldsom ildavgivelse inn på kasernen. Skytingen ble besvart av vakten, av postene på ekserserplassen og av befalingsmenn og mannskap som avgav ild fra vinduene. Skytingen ble innstilt etter ordre fra kompanisjefen (Rosenborgfløyen) og for resten av kasernens vedkommende av sjefen for Livgarden, som var ankommet ledsaget av en tysk befalingsmann. Én offiser og én underoffiser av reserven ble drept.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]