Liste over ordførere i Fitjar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fitjars kommunevåpen

Liste over ordførere i Fitjar. Fitjar var en del av Stord med formannskapslovene av 1837, men ble utskilt som en egen kommune i 1860. Det var større grensereguleringer i bebodde områder mot Austevoll og Bømlo i 1964 og 1995.[1]

Periode Navn[2][3] Stilling Parti
1860–1863 Mikkel Sjursen Eide
1864–1865 Johannes Sørfonden Bonde
1866–1871 Østen Hageberg Lærer og bonde
1872–1875 Mikkel Sjursen Eide
1876–1895 Østen Hageberg Lærer og bonde Høyre[4]
1896–1904 Anders Aarbø Bonde Høyre[5]
1905–1913 Mikal Hageberg Lærer Høyre[5]
1913 Tharald Vestbøstad Bonde Høyre[5]
1914–1919 Lars Rydland Bonde
1920–1925 Peder Rygg Lærer og bonde
1926–1928 Lars Rydland Bonde
1929–1951 Berje Aarbø Lærer og bonde Bondepartiet[6]
1952–1955 Harald Henriksen Baker Venstre[7]
1956–1967 Peder Nilsen Aga Bonde, fisker og postbud Venstre[7]
1968–1971 Knut L. Rydland Elektroinstallatør Høyre
1972–1975 Ole Havn Landhandler Kristelig Folkeparti
1976–1977 Knut L. Rydland Elektroinstallatør Høyre
1978–1979 Finn Havnerås Lensmann Arbeiderpartiet[8]
1980–1981 Ingebrigt Sørfonn Økonomisk sekretær Kristelig Folkeparti
1982–1983 Alf Gjøsæter Rektor Høyre[9]
1984–1985 Torvald Ingebrigtsen Gartner Arbeiderpartiet[10]
1986–1987 Ingebrigt Sørfonn Administrasjonssjef Kristelig Folkeparti
1988–1991 Kjell Nesbø Kommuneingeniør Arbeiderpartiet
1992–1995 Johannes Koløen Næringssjef Høyre
1995–1998 Per-Gunnar Bukkholm Lektor Kristelig Folkeparti
1998–1999 Odd Bondevik Agronom Senterpartiet[11]
1999–2007 Agnar Aarskog Distriktssjef Arbeiderpartiet
2007–2011 Harald Rydland Bonde Kristelig Folkeparti
2011–2019 Wenche Tislevoll Arkitekt Høyre

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Juvkam, Dag (1999). Historisk oversikt over endringer i kommune- og fylkesinndelingen (PDF). Rapport 13/1999. Oslo: Statistisk sentralbyrå. s. 47–52. ISBN 978-82-537-4684-5. 
  2. ^ Steinsbø, Simon (1986). Fitjar bygdebok. bd. 1 og 2. Fitjar kommune. 
  3. ^ «Arkivkatalog for Fitjar kommune 1860–1964 (1834–1991)» (PDF). Interkommunalt arkiv i Hordaland. 2002. s. 8. Besøkt 5. mars 2017. 
  4. ^ Utheim, John (1892). Oversigt over Valgmands- og Storthingsvalgene 1891. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 35. 
  5. ^ a b c Utheim, John (1901). Oversigt over valgtingene og valgmandstingene 1900. Kristiania: Steenske bogtrykkeri. s. 57–58. 
  6. ^ Andersen, Thor M. (1931). Norges ordførere 1929–1931. Kristiania: A.M. Hanches Forlag. s. 159. 
  7. ^ a b Norske kommunalpolitikere: Norges styresmenn. bd. 2. Oslo: Bokdepotet forlag. 1956. s. 323–325. 
  8. ^ Rimmereid, Ingolv (14. november 2000). «Jubilant». Bergens Tidende: 24. 
  9. ^ «Ordførar frå Høgre i Fitjar». Bergens Tidende: 58. 16. desember 1981. 
  10. ^ «T. Ingebrigtsen Fitjar-ordførar». Bergens Tidende: 10. 17. november 1983. 
  11. ^ Olderkjær, Ove (2. april 1998). «Bondevik styrer Fitjar». Bergens Tidende: 7.