Slaget ved Yamen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Minnesmerke over slaget i fylket Xinhui

Slaget ved Yamen (kinesisk: 崖门战役, også kjent som Flåteslaget ved Yafjellet 崖山海战) fant sted den 19. mars 1279, og betraktes som Song-dynastiets siste motstand mot Yuan-dynastiet. Selv om Yuan-flåten var vesentlig mindre, klarte den ved taktisk dyktige grep å tilføye Song-flåten et tilintetgjørende nederlag.

Slagstedet er ved storkommunen Yamen i dagens Xinhui fylke i Guangdong-provinsen i Kina.

Dette var et av de største sjøslagene i verdenshistorien.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 1276 oppgav Song-hoffet hovedstaden Lin'an og flyktet unna de mongolske angripere til Fuzhou. De tok ikke med seg keiser Gong, slik at han ble tatt til fange. Nå kretset motstandskampen om to unge prinser, keiser Gongs brødre. Den eldre av dem, Zhao Shi, som var ni år gammel, ble utropt til ny keiser.

I 1277 inntok mongolene også Fuzhou, og nå flyktet dynastiet til Quanzhou, der Song-generalen Zhang Shijie håpet på å få lånt båter for å kunne fortsette kampen. Men den muslimske kjøpmennen Fu Shougeng nektet. Dermed konfiskerte Zhang Fus eiendommer, og stakk av sted med de stjålne båtene med Song-hoffet. I raseri slaktet Fu ned det som var igjen av keiserklanen og en del av dens mandariner i Quanzhou, og overgav seg til Yuan. Slik styrket han mongolenes flåtemakt.

Song-hoffet dro fra Quanzhou til Guangdong. Men Zhao Shis hvelvet under en storm på vei inn til Leizhou. Han overlevde, men var blitt syk av medfarten. Keiserhoffet kom seg til Mui Wo på øya Lantau, og der døde keiser Zhao Shi etter en tid. Han ble etterfulgt av sin lillebror Zhao Bing, som var syv år gammel. Zhang Shijie tok med den nye keiser Bing til Yamen, og forberedte forsvaret mot Yuan-styrkene der.

I 1278 ble Wen Tianxiang, som hadde kjempet mot Yuan-styrkene i Guangdong og Jiangxi,tatt til fange av Wang Weiyi i Haifeng fylke. Dermed var alle Song-styrkene på landsiden i området sjaltet ut.

Slaget[rediger | rediger kilde]

I 1279 angrep Yuan-styrkenes Zhang Hongfan Song-flåten ved i bukta ved Yamen. Li Heng, som tidligere hadde erobret Guangzhou, forsterket Zhang Hongfan. Noen blant Song-styrkene mente at flåten først skulle sikre seg innløpet til bukta, så de hadde sikret sin retrett mot øst. Men Zhang Shijie gikk ikke med på det; han fryktet at noen av hans egne styrker ville stikke av den veien da. Av samme årsak beordret han at man skulle brenne ned alle palasser, hus og fort på land.

Zhang beordret om lag tusen skip kjedet sammen inne i bukta, og bragte keiser Bings båt til midt i sin flåte. Yuanstyrkene sendte brannskip inn i songformasjonen, men songskipene var forberedt på det: De var alle innsmurt i flammeresistent gjørme. Da blokkerte yuanstyrkene bukta, mens yuanhæren avskar songflåtens vann- og treforsyninger til lands. Songsoldatene måtte spise tørr mat og mange drakk sjøvann, og dette førte til utstrakt sykdom og oppkast. Zhang Hongfan kidnappet Zhang Shijies nevø og bad Zhang Shijie tre ganger om å overgi seg – forgjeves.

Om ettermidagen den 18. mars forbedte Zhang Hongfan et massivt angrep. De bestmte seg for ikke å benytte kanoner, for det ville alt for lett føre til at lenkene mellom songskipene ble brutt slik at de enkeltvis kunne slippe unna alt for lett. Neste dag delte Zhang Hongfan sine flåtestyrker i fire: en del på hver side av songstyrkens østlige, nordlige og sørlige sider, mens Hongfan ledet den siste gruppen omkring en li fra songstyrkene.

Først angrep nordflanken, men den ble slått tilbake. Yuan-styrken begynte da å spille festmusikk i det hensyn at Song-styrkene skulle tro at det pågikk en bankett, og derfor ikke passet så nøye på. Ved middagstider angrep Zhang Hongfan frontalt, med ange soldater holdt i skul under store presenninger. Da Zhang Hongfans båter nådde frem mot Songflåten lød stridshornet, og de skjulte soldatene strømmet frem. Song-flåten ble overrumplet og tapte straks syv skip. Zhang Shijie skjønte at slaget var tapt, plukket ut de beste av sine soldater og forsøkte å komme seg unna med keiseren med om lag et dusin skip som forlot formasjonen.

Yuanstyrkene avanserte mot keiser Bing. Der innså venstreminister Lu Xiufu at man ikke ville lykkes i å komme seg unna, så han hoppet i havet med gutten. Begge druknet. Mange mandariner og konkubiner fulgte etter.

Følger[rediger | rediger kilde]

Songs historie forteller at hundretusener av lik fløt opp til overflaten syv dager etter slaget. Det ble sagt at guttekeiserens lik ble funnet nær dagens Shekou i Shenzhen, men hans grav er ennå ikke blitt funnet.

Zhang Shijie kom seg levende fra slaget, og håpet at enkekeiserinne Yang nå ville utpeke en ny Song-keiser. Men etter at hun hørte om keiser Bings død begikk enkekeiserinne Yang også selvmord til sjøs. Zhang Shijie begravde henne på tranden. Det antas at Zhang Shijie og hans gjenlevende soldater druknet til sjøs under den taifunen som raste kort etterpå.

Ettersom keiser Bing var den siste songkeiseren, gikk Song-dynastiet under med ham. Yuan-dynastiet under Kublai-khan kontrollerte nå hele Kina.

Mange templer ble reist senere i området til minne om de tapre songsoldatene; særlig minnet ble Wen Tianxiang, Lu Xiufu og Zhang Shijie. I 1980-årene ble det bygd en «minnegrav» til ære for guttekeiseren.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • 《宋史》Songs historie, kompilert under Toktoghan 脫脫 i 1344
  • 《元史》Yuans historie, kompilert under Song Lian 宋濂 i 1370