Liste over geologiske formasjoner på Ariel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Denne listen over geologiske formasjoner på Ariel viser de navngitte geologiske formasjonene på uranusmånen Ariel. Tilnærmet alle formasjonene er oppkalt etter lyse ånder fra verdens mytologiser.[1] All informasjon i tabellene under kommer fra Amerikas forente staters geologiske undersøkelse.[2]

Daler[rediger | rediger kilde]

Rillene som går langs medianlinjen for kløften kalles valles

Dal Navneopphav Lengde, km Koordinater
Leprechaun Vallis Leprechauner i irsk mytologi 328 10°24′S 10°12′Ø
Sprite Vallis Vannånder i keltisk mytologi 305 14°54′S 340°00′Ø

Kløfter[rediger | rediger kilde]

Arieliske graben kalles chasmata.

Kløft Navneopphav Lengde, km Koordinater
Brownie Chasma Brownies (britsk folklore) 343 16°00′S 37°36′Ø
Kachina Chasma Kachina (hopisk mytologi) 622 33°42′S 246°00′Ø
Kewpie Chasma Kewpie (britsk folklore) 467 28°18′S 326°54′Ø
Korrigan Chasma Korrigans (bretonsk folklore) 365 27°36′S 347°30′Ø
Kra Chasma Kra (akansk trossystem) 142 32°06′S 354°12′Ø
Pixie Chasma Pixie (britsk folklore) 278 20°24′S 5°06′Ø
Sylph Chasma Sylph (britsk folklore) 349 48°36′S 353°00′Ø

Kratre[rediger | rediger kilde]

Kratre Navneopphav Diameter, km Koordinater
Abans Aban (persisk mytologi) 20 15°30′S 251°18′Ø
Agape Agape (Spenser) 34 46°54′S 336°30′Ø
Ataksak Ataksak (inuittisk mytologi) 22 53°06′S 224°18′Ø
Befana Befana (italiensk folklore) 21 17°00′S 31°54′Ø
Berylune Bérylune (Maurice Maeterlinck) 29 22°30′S 327°54′Ø
Deive Deive (litauisk folklore) 20 22°18′S 23°00′Ø
Djadek Djadek (tsjekkisk folklore) 22 12°00′S 251°06′Ø
Domovoy Domovoi (slavisk mytologi) 71 71°30′S 339°42′Ø
Finvara Finvarra (irsk mytologi) 31 15°48′S 19°00′Ø
Gwyn Gwyn ap Nudd (irsk mytologi) 34 77°30′S 22°30′Ø
Huon Huon of Bordeaux (fransk litteratur) 40 37°48′S 33°42′Ø
Laica Laica (inkisk mytologi) 30 21°18′S 44°24′Ø
Mab Dronning Mab (engelsk folklore) 34 38°48′S 352°12′Ø
Melusine Melusine (fransk litteratur) 50 52°54′S 8°54′Ø
Oonagh Oonagh (irsk mytologi) 39 21°54′S 244°24′Ø
Rima Rima (William Henry Hudsons Green Mansions) 41 18°18′S 260°48′Ø
Yangoor Yangoor (en god ånd som bringer dagslys) 78 68°42′S 279°42′Ø

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Strobell, M.E. (1987). «New Features Named on the Moon and Uranian Satellites». Abstracts of the Lunar and Planetary Science Conference. 18: 964–65. Bibcode:1987LPI....18..964S. 
  2. ^ «Nomenclature Search Results: Ariel». Gazetteer of Planetary Nomenclature. USGS Astrogeology. Besøkt 29. november 2010.