Liste over Ukrainas statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Under følger en liste over Ukrainas statsoverhoder:

Den ukrainske folkerepublikk 1917 – 1918[rediger | rediger kilde]

██ Ukrajinska trudova partija (UTP)

██ Ukrajinska partija sotsialistiv-revoljutsioneriv (UPSR)

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Merknad
Товариш голови Української Центральної Ради
Tovarysj holovy Ukrajinskoji Tsentralnoji Rady
(Formann for Den ukrainske sentrale Rada)
No image.png Fedir Kryzjanivskyj
(1878-1938)
13. mars 1917 – 26. mars 1917 UTP Kryzjanivskyj ledet møtene 23., 25. og 26.mars i påvente av Hrusjevskyjs ankomst. Han inntok formannsssetet 28. mars 1917.
Hrushevskyi Mykhailo XX.jpg Mykhajlo Hrusjevskyj
(1866-1934)
20. mars 1917 / 28. mars – 29. april 1918 UPSR

Den ukrainske stat (Hetmanatet) 1918[rediger | rediger kilde]

██ Ukrajinska narodna hromada (UNH)

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti
Гетьман всієї України
Hetman vsijeji Ukrajiny
(Hetman av hele Ukraina)
Skoropadskiy, 1918.jpg Pavlo Skoropadskyj
(1873-1945)
29. april 1918 – 14. desember 1918 UNH

Den ukrainske folkerepublikk 1918 – 1920[rediger | rediger kilde]

██ Ukrajinska sotsial-demokratytsjna robitnytsja partija (USDRP)

██ Uavhengig

██ Ukrajinska partija sotsialistiv-samostijnykiv (UPSS)

██ Ukrajínska pártija sotsialístiv-revoljutsionériv (UPSR)

██ Ukrajinska Sotsial-Demokratytsjna Partija (USDP)

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Merknad
Директорія Української Народної Республіки
Dyrektorija Ukrajinskoji Narodnoji Respubliky
(Den ukrainske folkerepublikks Direktorium)
Голова Директорії
Holova Dyrektoriji
(Direktoriets leder)
Vynnychenko.jpg Volodymyr Vynnytsjenko
(1880-1951)
13. november 1918 — 9. februar 1919 USDRP
Coat of Arms of UNR.svg Stillingen ubesatt 9. februar 1919 – 9. mai 1919 Uavhengig
UPSS
UPSR
Funksjonen som leder roterte i denne tiden mellom medlemmene Symon Petljura, Opanas Andrijevskyj og Fedir Sjvets.
Simon Petljura.jpg Symon Petljura
(1879-1926)
9. mai 1919 - 22 november 1920 Uavhengig '
Члени Директорії
Tsjleny Dyrektoriji
(Medlemmer av Direktoriet)
Vynnychenko.jpg Volodymyr Vynnytsjenko
(1880-1951)
13. november 1918 — 9. februar 1919 USDRP
Simon Petljura.jpg Symon Petljura
(1879-1926)
13. november 1918 – 22. november 1920 Uavhengig
Coat of Arms of UNR.svg Fedir Sjvets
(1882-1940)
13. november 1918 – 22. november 1920 UPSR
Coat of Arms of UNR.svg Andrij Makarenko
(1885-1963)
13. november 1918 – 22. november 1920 Uavhengig
Coat of Arms of UNR.svg Opanas Andrijevskyj
(1878-1955)
13. november 1918 – 13. mai 1919 UPSS
Petrushevych Yevhen.jpg Jevhen Petrusjevytsj
(1863-1940)
12. mars 1919 – 1. juli 1919 USDP

Den ukrainske folkerepublikks eksilregjering 1920 – 1992[rediger | rediger kilde]

██ Uavhengig

██ Ukrajinska sotsial-demokratytsjna robitnytsja partija (USDRP)

██ Ukrajinske natsionalno-demokratytsjne objednannja (UNDO)

██ Stvorennja Ukrajinskyj natsionalnyj derzjavnyj sojuz (UNDS)

██ Orhanizatsija Ukrajinskykh Natsionalistiv (OUN)

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti
Direktoriets formann
Симон Петлюра 1922.jpg Symon Petljura
(1879-1926)
1920 – 1926 † Uavhengig
Andrij Liwycki.jpg Andrij Livytskyj
(1879-1954)
1926 – 1948 USDRP
President
Andrij Liwycki.jpg Andrij Livytsky
(1879-1954)
1948 – 1954 † USDRP
Stepan Wytwycki (UNR President).jpg Stepan Vytvytskyj
(1884-1965)
1954 – 1965 † UNDO
No image.png Mykola Livytskyj
(1907-1989)
1967 – 1989 † UNDS
No image.png Mykola Plavjuk
(1924-2012)
1989 – 1992 OUN

Den ukrainske folkerepublikk av sovjeter 1917 – 1918[rediger | rediger kilde]

██ Rossijskaja sotsial-demokratitsjeskaja rabotsjaja partija (bolsjevikov) (RSDRP(b)) / Rossijskaja kommunistitsjeskaja partija (bolsjevikov) (RKP(b))

██ Ukrajinska sotsial-demokratytsjna robitnytsja partija (USDRP)

██ Ukrajínska pártija sotsialístiv-revoljutsionériv (UPSR)

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti
Президія Центрального Виконавчого Комітету Рад України
Prezydija Tsentralnoho Vykonavtsjoho Komitetu Rad Ukrajiny
(Presidiet til Sovjetenes sentraleksekutivkomité i Ukraina)
Voldemar Khristianovich Aussem.jpg Volodymyr Aussem
(1879-1936)
26. desember 1917 – 30. desember 1917 RSDRP (b)
No image.png Yssak Erlykherman
(1892-1938)
26. desember 1917 – 30. desember 1917 RSDRP(b)
Eugenia Bosz.jpg Jevhenija Bosj
(1879-1925)
26. desember 1917 – 30. desember 1917 RSDRP(b)
No image.png Serhij Bakynskyj
(1886-1939)
26. desember 1917 – 30. desember 1917 RSDRP(b)
Василий Шахрай.jpg Vasyl Sjakhraj
(1888-1919)
26. desember 1917 – 30. desember 1917 RSDRP(b)
Голова Центрального Виконавчого Комітету Рад України
Holova Tsentralnoho Vykonavtsjoho Komitetu Rad Ukrajiny
(Formann for Sovjetenes sentraleksekutivkomité i Ukraina)
No image.png Jukhym Medvedjev
(1886-1938)
30. desember 1917 – 19.? mars 1918 USDRP
Президія Центрального Виконавчого Комітету Рад України
Prezydija Tsentralnoho Vykonavtsjoho Komitetu Rad Ukrajiny
(Presidiet til Sovjetenes sentraleksekutivkomité i Ukraina)
Zatonskij Volodymyr.jpg Volodymyr Zatonskyj
(1888-1938)
20.? mars 1918 – 25. mars 1918 RKP(b)
Ян Гамарник 1933.jpg Jan Hamarnyk
(1894-1937)
20.? mars 1918 – 25. mars 1918 RKP(b)
Лапчинський Георгій Федорович.jpg Heorhij Laptsjynskyj
(1886-1938)
20.? mars 1918 – 25. mars 1918 RKP(b)
No image.png Leonid Korobtsjuk
(1898-?)
20.? mars 1918 – 25. mars 1918 USDRP
No image.png Opanas Sivero-Odojevskyj
(1884-1938)
20.? mars 1918 – 25. mars 1918 UPSR
No image.png Pavlo Bojtsjenko
(?-?)
20.? mars 1918 – 25. mars 1918 UPSR
No image.png Jevhen Terletskyj
(1892-1938)
20.? mars 1918 – 25. mars 1918 UPSR
No image.png Viktor Hrysj
(?-?)
20.? mars 1918 – 25. mars 1918 UPSR
Голова Центрального Виконавчого Комітету Рад України
Holova Tsentralnoho Vykonavtsjoho Komitetu Rad Ukrajiny
(Formann for Sovjetenes sentraleksekutivkomité i Ukraina)
Затонський Володимир студент.jpg Volodymyr Zatonskyj
(1888-1938)
25. mars 1918 – 28. april 1918 RKP(b)
Всеукраїнське Бюро керування партизанськими загонами проти німецьких окупантів
Vseukrajinske Bjuro keruvannja partyzanskymy zahonamy proty nimetskykh okupantiv
No image.png 28. april 1918 – november 1918 RKP(b)
KP(b)U

Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk 1919 – 1991[rediger | rediger kilde]

      Komunistytsjna partija (bilsjovykiv) Ukrajiny (KP(b)U) / Komunistytsjna partija Ukrajiny (KPU)

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Merknad
Sentraleksekutivkomitéens formann
Grigory Petrovsky, 2.jpg Hryhorij Petrovskyj
(1878-1958)
1919 – 1938 KP(b)U
Formann for Det øverste sovjet
Burmistrenko.jpg Mykhajlo Burmystenko
(1902-1941)
1938 KP(b)U
Formann for Det øverste sovjets presidium
No image.png Leonid Kornijets
(1901—1969)
1938 – 1939 KP(b)U
No image.png Mykhajlo Hretsjukha
(1902—1976)
1939 – 1954 KP(b)U
i 1952 omdøpt til
KPU
No image.png Demjan Korottsjenko
(1894—1969)
1954 – 1969 † KPU
No image.png Stepan Stetsenko
(1903-1989)
1969 KPU Fungerende formann
(Presidiets viseformann)
А.П. Ляшко могила.jpg Oleksandr Ljasjko
(1915—2002)
1969 – 1972 KPU
No image.png Stepan Stetsenko
(1903-1989)
1972 KPU Fungerende formann
(Presidiets viseformann)
No image.png Ivan Hrusjetskyj
(1904—1982)
1972 – 1976 KPU
Ватченко.jpg Oleksij Vattsjenko
(1914—1984)
1976 – 1984 † KPU
No image.png Valentyna Sjevtsjenko
(1935-)
1984 – 1985 KPU Fungerende formann
(Presidiets viseformann)
1985 – 1990
Formann for Det øverste sovjet
No image.png Volodymyr Ivasjko
(1932-1994)
1990 KPU
Ivan Plyushch2.jpg Ivan Pljusjtsj
(1941-2004)
1990 KPU Fungerende formann
(Første viseformann for Det øverste sovjet)
Leonid Kravchuk.jpg Leonid Kravtsjuk
(1934-)
1990 – 1991 KPU

Republikken Ukraina 1991 -[rediger | rediger kilde]

██ Uavhengig

██ Nasja Ukrajina

██ Partija rehioniv

██ Batkivsjtsjyna

██ Narodnyj front

██ Blok Petra Porosjenka «Solidarnist»

██ Sluha narodu

Bilde Navn
(født-død)
Embetstid Parti Valg Merknad
Голова Верховної Ради України
Holova Verkhovnoji Rady Ukrajiny
(Formann for Ukrainas Verkhovna Rada)
Leonid Kravchuk Senate of Poland.JPG Leonid Kravtsjuk
(1934-)
24. august 1991 – 5. desember 1991 Uavhengig
Президент України
Prezydent Ukrajiny
(Ukrainas president)
Leonid Kravchuk Senate of Poland.JPG Leonid Kravtsjuk
(1934-)
5. desember 1991 – 19. juli 1994 Uavhengig 1991
Ukraine.LeonidKuchma.01 cropped.jpg Leonid Kutsjma
(1938-)
19. juli 1994 – 14. november 1999 Uavhengig 1994
14. november 1999 – 23. januar 2005 1999
Viktor Yushchenko 2006.jpg Viktor Jusjtsjenko
(1954-)
23. januar 2005 – 25. februar 2010 Nasja Ukrajina 2004
Viktor Yanukovych 27 April 2010-1.jpeg Viktor Janukovytsj
(1950-)
25. februar 2010 – 22. februar 2014 Partija rehioniv 2010 Avsatt av Verkhovna Rada
Turchynov March 2014 (cropped).jpg Oleksandr Turtsjynov
(1964-)
22. februar 2014 – 23. februar 2014 Batkivsjtsjyna
(2014)
Голова Верховної Ради України
Holova Verkhovnoji Rady Ukrajiny
(Formann for Ukrainas Verkhovna Rada)
23. februar 2014 – 7. juni 2014 Narodnyj front
(fra 2014)
Виконуючий обов'язки Президента України
Vykonujutsjyj obov'jazky Prezydenta Ukrajiny
(Ukrainas fungerende president)
Munich Security Conference 2010 Poroshenko small.jpg Petro Porosjenko
(1965-)
7. juni 2014 – 20. mai 2019 Uavhengig
(2014)
2014
Blok Petra Porosjenka «Solidarnist»
(fra 2014)
Volodymyr Zelensky 2019 presidential inauguration 05 (cropped).jpg Volodymyr Zelenskyj
(1978-)
20. mai 2019 – Sluha narodu 2019

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]