Liste over Ugandas presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ugandas president
Ugandas president
Yoweri Museveni
Sittende
Yoweri Museveni

siden 26. januar 1986
TerminlengdeFem år
Første
embedsholder
Frederick Edward Mutesa II
9. oktober 1963

Ugandas president er Ugandas statsoverhode. Etter uavhengigheten fra Storbritannia hadde presidentembedet kun seremoniell funksjon, mesteparten av makten lå hos statsministeren. Den første presidenten, Frederick Edward Mutesa II var også konge av Buganda og tilhørte det monarkistiske Kabaka Yekka-partiet. I 1966 opphevet statsminister Milton Obote grunnloven og overtok presidentembetet. Dermed ble den utøvende makten overført fra statsministerembetet til presidentembetet.

Den første republikk 1963–1971[rediger | rediger kilde]

      Kabaka Yekka (KY)       Uganda People's Congress (UPC)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
President of Uganda
(Ugandas president)
Ugandan kings at Toro ceremony late 1950s.jpg Frederick Edward Mutesa II
(1924–1969)
9. oktober 1963–24. februar 1966
(avsatt)
KY
Prime Minister of Uganda
(Ugandas statsminister)
Obote cropped.png Milton Obote [a]
(1925–2005)
24. februar 1966–15. april 1966 UPC
Executive President of the Sovereign State of Uganda
(Den suveréne staten Ugandas utøvende president)
Obote cropped.png Milton Obote
(1925–2005)
15. april 1966–8. september 1967 UPC
President of Uganda
(Ugandas president)
Obote cropped.png Milton Obote
(1925–2005)
8. september 1967–25. januar 1971
(avsatt)
UPC

Militærstyre 1971–1979[rediger | rediger kilde]

      Ugandan Army (UA)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Militær
Military Head of State
(Militært statsoverhode)
Idi Amin -Archives New Zealand AAWV 23583, KIRK1, 5(B), R23930288.jpg General
Idi Amin

(1925–2005)
26. januar 1971–12. mars 1971 UA
President of Uganda
(Ugandas president)
Idi Amin -Archives New Zealand AAWV 23583, KIRK1, 5(B), R23930288.jpg General
Idi Amin
[b]
(1925–2005)
12. mars 1971–13. april 1979
(avsatt)
UA

Den andre republikk 1979–1985[rediger | rediger kilde]

      Uganda National Liberation Front (UNLF)       Uganda National Liberation Army (UNLA)       Uganda People's Congress (UPC)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Valg
President of Uganda
(Ugandas president)
No image.png Yusuf Kironde Lule
(1912–1985)
13. april 1979 – 20. june 1979
(avsatt)
UNLF
No image.png Godfrey Lukongwa Binaisa
(1920–2010)
20. juni 1979 – 12. mai 1980
(avsatt)
UNLF
Chairman of the Military Commission of the National Liberation Front
No image.png Paulo Muwanga
(1924–1991)
12. mai 1980–22. mai 1980
(fratrådte)
UNLA
Presidential Commission
No image.png Saulo Musoke
(1920–2011)
22. mai 1980–15. desember 1980
No image.png Polycarp Nyamuchoncho
(?–?)
22. mai 1980–15. desember 1980
No image.png Yoweri Hunter Wacha-Olwol
(1923–2007)
22. mai 1980–15. desember 1980
President of Uganda
(Ugandas president)
Obote cropped.png Milton Obote
(1925–2005)
15. desember 1980–27. juli 1985
(avsatt)
UPC 1980

Militærstyre 1985–1986[rediger | rediger kilde]

      Uganda National Liberation Army (UNLA)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Militær
Chairman of the Military Commission
No image.png General
Bazilio Olara Okello

(1929–1990)
27. juli 1985–29. juli 1985
(fratrådte)
UNLA
Head of State of the Republic of Uganda
No image.png General
Tito Okello

(1914–1996)
29. juli 1985–26. januar 1986
(avsatt)
UNLA

Den tredje republikk 1986–[rediger | rediger kilde]

       National Resistance Army (NRA)       National Resistance Movement (NRM)

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Militær / Parti Valg
President of Uganda
(Ugandas president)
Yoweri Museveni September 2015.jpg Yoweri Kaguta Museveni
(1944–)
26. januar 1986– NRA
(1986)
NRM
(fra 1986)
1996
2001
2006
2011
2016

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Obote overtok formelt funksjonene som president 2. mars 1966.
  2. ^ Life President of Uganda (Ugandas livstidspresident) fra 25. juni 1976.

Kilder[rediger | rediger kilde]