Tito Okello

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

General Tito Lutwa Okello (født i 1914 i distriktet Kitgum, død i 1996), var en ugandisk offiser og politiker.

Han var innsatt som president for Uganda fra 29. juli 1985 til 26. januar 1986. Før han ble politiker var han en av kommandantene i koalisjonen mellom Tanzania People's Defence Force og National Liberation Army i Uganda, som klarte å fjerne diktator Idi Amin fra makten i 1979. Han ble valgt til å være sjef for den ugandiske National Liberation Army mellom 1980 og 1985.

I juli 1985 iscenesatt Ikeollo sammen med Bazilio Olara-Okello det statskuppet som avsatte president Milton Obote og fjernet ham fra presidentembetet. Okello styrte som president i seks måneder frem til han ble styrtet av National Resistance Army (NRA) som da opererte under ledelse av den nåværende presidenten, Yoweri Museveni.

Okello dro deretter i eksil til Kenya, etter at han ble fratatt makten. Tito Okello`s sønn Henry Oryem Okello er den nåværende utenriksministeren i Uganda med ansvar for internasjonale saker. Den tidligere presidentens yngre bror, Erisanweri Opira, ble bortført fra sitt eget hjem i Kitgum Distriktet av en militant opprørsgruppe, kalt Lord's Resistance Army (LRA), i 2002.

Denne bortføring ble regnet som meget uvanlig og er vanligvis ikke den slags kidnappinger som denne organisasjonen gjennomfører til vanlig. Da de som regel kidnapper barn og tenåringer som de kan gjøre til potensielle fremtidige soldater eller sexslaver.

Tito Okello døde mens han levde i eksil, den 3. juni 1996. Hans levninger ble sendt tilbake til hjemlandet og han ble gravlagt i hans barndomshjem i Kitgum distriktet. Han var 82 år gammel da han døde. I januar 2010 ble general Tito Lutwa Okello posthumt tildelt Kagera National Medal of Honor for hans motstand mot diktator Idi Amin og hans regime på 1970-tallet.