Mutesa II av Buganda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mutesa II av Buganda
Ugandan kings at Toro ceremony late 1950s.jpg
Født19. november 1924[1][2][3][4]
Rabat
Død21. november 1969[1][2][3][4] (45 år)
London
Gravlagt Bugandakongenes graver, Kampala
Far Daudi Cwa II av Buganda
Barn Muwenda Mutebi II, Daudi Kintu Wasajja, Jane Mpologoma Nabanakulya
Utdannet ved Magdalene College
Beskjeftigelse Politiker, skribent
Nasjonalitet Uganda
Utmerkelser Kommandørridder av Order of the British Empire, Order of the British Empire

Frederick Edward Mutesa II (født som Edward Frederick William David Walugembe Mutebi Luwangula Mutesa II, 19. november 1924, død 21. november 1969) var en ugandisk statsoverhode og politiker som tilhørte Kabaka Yekka-partiet.

Han var Kabaka (statsoverhode) av kongedømmet Buganda fra 22. november 1939 og frem til hans død. Han var den trettifemte Kabaka av Buganda og den første presidenten i Uganda. Mutesa ble utdannet ved King's College Budo, en ledende skole i Uganda. Han ble kongen av Buganda i 1939 etter at hans far, kong Daudi Chwa II.

Han studerte ved Magdalene College, Cambridge i England hvor han sluttet seg til korpset for befalsutdanning korps og begynte som kaptein i Grenadier Guards. På den tiden var Buganda del av det britiske protektoratet i Uganda. I 1962 Uganda ble uavhengig fra Storbritannia og landets nye statsleder ble Milton Obote. Under landets nye grunnlov, ble kongedømmet Buganda en semi-autonom del av en føderasjon. Stillingen som generalguvernør ble avskaffet i 1963 og ble i stedet erstattet av en ikke-utøvende president, en post som Frederick Mutesa holdt.

Koalisjonen mellom Mutesa og Obote's partier kollapset i 1964 over saken om en folkeavstemning som gjaldt overføringen av to fylker fra Buganda til Bunyoro. Edward Muteesa II sies å ha giftet seg med elleve hustruer. Disse skal ha vært:

 1. Naabakyaala Damali Catherine Nnakawombe, datter av Christopher Kisosonkole av Nkima-klanen. Bryllupet var 19. november 1948 i St. Paul's Cathedral Namirembe.
 2. Edith Kasozi
 3. Omubiitokati Beatrice Kabasweka fra Toro.
 4. Kate Ndagire. Paret ble gift i 1950.
 5. Naabakyaala Sarah Nalule, Omuzaana Kabejja.Gift i 1954.
 6. Muzaana Nalwooga. Hun døde før 1966.
 7. Nesta M. Rugumayo fra Toro
 8. Kaakako Rwanchwende.
 9. Winifred Keihangwe. Hun ble fengslet av Milton Obote.
 10. Lady Ngatho, fra Kenya.
 11. Catherine Karungu, en prinsesse fra Ankole

Mutesa ble intervjuet i sin leilighet bare noen få timer før hans mistenkelige dødsfall, av den britiske journalisten John Simpson, som fant ham edru og i et godt humør. Simpson rapporterte dette til politiet dagen etter at han hørte om Mutesa`s dødsfall, selv om denne forespørselen ikke ble fulgt opp.

Mutesa døde av alkoholforgiftning i sin egen leilighet i London i 1969. Dødsfallet ble identifisert av det britiske politiet som selvmord, men det er blitt hevdet at Mutesa kan ha blitt tvangsforet vodka av agenter fra regimet til Milton Obote. Mutesas levninger ble returnert til Uganda i 1971 og han ble gitt en statsbegravelse ved Bugandakongenes Nabulagala. Den nye presidenten som beordret hans statsbegravelse, diktator Idi Amin, var samme kommandant som hadde ledet angrepet på Mutesas palass i 1966.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Mutesa II, biography/Mutesa-II
 2. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Edward Mutesa, mutesa-edward
 3. ^ a b Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Mutesa II., 00000005735
 4. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Mutesa II of Buganda, w6nf16p1