Yusuf Lule

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Yusuf Kironde Lule (født i 1912 i Kampala i Uganda – døde 21. januar 1985 i London, Storbritannia) var midlertidig president i Uganda mellom 13. april og 20. juni 1979.

Hans navn er noen ganger blitt stavet Yusufu. Lule fungerte som prest under den pre-uavhengige britiske kolonistyret og senere ble han ansatt som assisterende generalsekretær i Samveldets sekretariat. Han reiste i eksil til utlandet etter at diktator Idi Amin tok over makten i hjemlandet hans.

Som leder av Uganda National Liberation Front (UNLF), var Lule installert som president av nabolandet Tanzania som hadde hjulpet til med å veltet Idi Amin med hjelp fra partiet UNLF etter hans mislykkede forsøk på å annektere deler av Tanzania som førte til krig mellom disse to landene.

I juni 1979 etter en krangel om omfanget av presidentvalget ble Yusuf Lule erstattet av Godfrey Binaisa. Da han var ute av president-kontoret ledet han Uganda Freedom Fighters (UFF), en motstandsgruppe som sluttet seg til Yoweri Museveni's Popular Resistance Army (PRA) i 1981. Den kombinerte National Resistance Army (NRA) lyktes til slutt med å felle Tito Lutwa Okello og tok over makten i 1986. Lule døde den 21. januar 1985 ved Hammersmith Hospital i London etter en omfattende nyresvikt.