Liste over Luxembourgs statsministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Xavier Bettel ble statsminister i 2013
Jean-Claude Juncker var Luxembourgs statsminister fra 1995 til 2013.
Gaspard-Théodore-Ignace de la Fontaine var Luxembourgs første statsminister.

Dette er en liste over Luxembourgs statsministere siden 1918. Statsministeren er Luxembourgs regjeringssjef.

Tittelen har offisielt vært statsminister siden 1989. Mellom 1857 og 1989 var tittelen regjeringspresident, selv om statsminister hadde vært det uoffisielle navn i en tid før 1989.

Uavhengige[rediger | rediger kilde]

Statsminister Innsatt Forlot stillingen
Gaspard-Théodore-Ignace de la Fontaine 1. august 1848 6. desember 1848
Jean-Jacques Willmar 6. desember 1848 23. september 1853
Mathias Simons 23. september 1853 26. september 1860 Kuppet i Luxembourg 1856 gjorde storhertugens makt større.
Victor de Tornaco 26. september 1860 3. desember 1867 Luxembourg-krisen.
Emmanuel Servais 3. desember 1867 26. desember 1874
Félix de Blochausen 26. desember 1874 20. februar 1885 Ble sparket av storhertugen.
Édouard Thilges 20. februar 1885 22. september 1888
Paul Eyschen 22. september 1888 11. oktober 1915
Mathias Mongenast 11. oktober 1915 6. november 1915
Hubert Loutsch 6. november 1915 24. februar 1916
Victor Thorn 24. februar 1916 19. juni 1917
Léon Kauffman 19. juni 1917 28. september 1918

Partisystemet[rediger | rediger kilde]

Etter en revidering av grunnloven i 1918 ble allmenn stemmerett og stemmeplikt innført, sammen med forholdstallsvalg. Storhertugens makt ble innskrenket, og politiske partier startet, etter skillelinjene fra det gamle parlamentet.

Bortsett fra en periode mellom 1921 og 1925 har det alltid vært laget storkoalisjoner i Luxembourg, mellom de to største partiene etter valg.

Under den tyske okkupasjonen flyktet regjeringen til London.

Statsminister Innsatt Forlot stillingen Parti Koalisjonspartner(e)
Émile Reuter 28. september 1918 20. mars 1925 Høyrepartiet Liberal Liga (1918–1921)
Ingen (1921–1925)
Pierre Prüm 20. mars 1925 16. juli 1926 Det uavhengige nasjonalpartiet Det radikale sosialistpartiet (hele perioden)
Joseph Bech 16. juli 1926 5. november 1937 Høyrepartiet Venstrelista (1926–1932)
Det radikal-liberale partiet (1932–1937)
Pierre Dupong 5. november 1937 23. desember 1953 Høyrepartiet (1937–1944)
Kristelig sosialt folkeparti
(1944–1953)
Arbeiderpartiet og Det radikal-liberale partiet (1937–1938)
Arbeiderpartiet (1938–1944; i eksil fra mai 1940)
Sosialistisk arbeiderparti (1944–1945)
Sosialistisk arbeiderparti, Gruppen for patriotisme og demokrati og Kommunistpartiet (1946–1947)
Sosialistisk arbeiderparti og Gruppen for patriotisme og demokrati (1947–1951)
Sosialistisk arbeiderparti (1951–1953)
Joseph Bech 29. desember 1953 29. mars 1958 Kristelig sosialt folkeparti Sosialistisk arbeiderparti (1953–1958)
Pierre Frieden 29. mars 1958 23. februar 1959 Kristelig sosialt folkeparti Sosialistisk arbeiderparti (1958–1959)
Pierre Werner 2. mars 1959 15. juni 1974 Kristelig sosialt folkeparti Sosialistisk arbeiderparti og Det demokratiske parti (1959–1964)
Sosialistisk arbeiderparti (1964–1969)
Det demokratiske parti (1969–1974)
Gaston Thorn 15. juni 1974 16. juli 1979 Det demokratiske parti Kristelig sosialt folkeparti (1974–1979)
Pierre Werner 16. juli 1979 20. juli 1984 Kristelig sosialt folkeparti Det demokratiske parti (1979–1984)
Jacques Santer 20. juli 1984 26. januar 1995 Kristelig sosialt folkeparti Sosialistisk arbeiderparti (1984–1995)
Jean-Claude Juncker 26. januar 1995 4. desember 2013 Kristelig sosialt folkeparti Sosialistisk arbeiderparti (1995–1999)
Det demokratiske parti (1999–2004)
Sosialistisk arbeiderparti (2004–)
Xavier Bettel 4. desember 2013 sittende Det demokratiske parti Sosialistisk arbeiderparti
De grønne

Kilder[rediger | rediger kilde]