Liste over Jugoslavias statsoverhoder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For Rest-Jugoslavias statsoverhoder: se artikkelen Liste over Den føderale republikken Jugoslavias presidenter (1992 – 2006)

Under følger en liste over Jugoslavias statsoverhoder.

Kongeriket av serbere, kroater og slovenere 1918 – 1929[rediger | rediger kilde]

Kongehus[rediger | rediger kilde]
Huset Karađorđević 1918 – 1945
Bilde Navn
(født–død)
Regjeringstid Merknad
Konge
Peter I Karadjordjevic of Serbia.jpg Petar I
(1844-1921)
1. desember 1918 – 16. august 1921 †
AlexanderIOfYugoslavia50223v.jpg Alexandar I
(1888-1934)
16. august 1921 – 4. oktober 1929 Regent under farens regjeringstid

Kongeriket Jugoslavia 1929 – 1945[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn
(født–død)
Regjeringstid Merknad
Konge
AlexanderIOfYugoslavia50223v.jpg Aleksandar I
(1888-1934)
4. oktober 1929 – 9. oktober 1934 † Drept under et attentat
PedroIIDeYugoslavia8e00867v.jpg Petar II
(1923-1970)
9. oktober 1934 – 29. november 1945
(abdiserte)
Erklært myndig 27. mars 1941
I eksil fra 17. april 1941
Kongeriket Jugoslavias regjering: Ministerrådets formann[1]
Nikola uzunovic.jpg Nikola Uzunović
(1873-1954)
9. oktober 1934 – 11. oktober 1934 Regent
Regentskapsråd[2]
Prince Paul of Yugoslavia.jpg Prins Pavle
(1893–1976)
11. oktober 1934 – 27. mars 1941 Leder
No image.png Radenko Stanković
(1880-1956)
No image.png Ivo Perović
(1882-1958)

Demokratiske føderale Jugoslavia 1943 – 1945[rediger | rediger kilde]

      KPJ

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti
President for Det anti-fascistiske råd for nasjonal frigjøring av Jugoslavia[3]
Ivan Ribar.jpg Ivan Ribar
(1881-1968)
30. november 1943 – 5. mars 1945 KPJ
Regentskapsråd[4]
for kong Petar II
No image.png Srđan Budisavljević
(1883-1968)
5. mars 1945 – 29. november 1945
No image.png Ante Mandić
(1881–1959)
Dušan Sernec.jpg Dušan Sernec
(1882–1952)

Den føderale folkerepublikken Jugoslavia 1946 – 1963 / Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia 1963 – 1992[rediger | rediger kilde]

      KPJ / SKJ       Socijalistička partija Srbije       HDZ       DPS

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Parti Representerte Merknad
Den føderale folkerepublikken Jugoslavias konstituerende forsamling[5]
No image.png Vladimir Simić
(1894-1974)
29. november 1945 NF Den føderale folkerepublikken Jugoslavias konstituerende forsamling var høyeste myndighet etter at republikken ble proklamert 29. november 1945. Den avholdt to sesjoner (29. november og 1. desember) uten en valgt formann. Sesjonen 29. november ble ledet av Vladimir Simić. Sesjonen 1. desember ble ledet av Josip Vidmar.
Josip Vidmar.jpg Josip Vidmar
(1895-1992)
1. desember 1945 NF
President for presidentskapet til Den føderale folkerepublikken Jugoslavias konstituerende forsamling[6]
Ivan Ribar.jpg Ivan Ribar
(1881-1968)
1. desember 1945 – 31. januar 1946 KPJ
President for presidiet til Den føderale folkerepublikken Jugoslavias nasjonalforsamling[7]
Ivan Ribar.jpg Ivan Ribar
(1881-1968)
31. januar 1946 – 14. januar 1953 KPJ
i 1952 omdøpt til
SKJ
Republikkens president[8]
Josip Broz Tito uniform portrait.jpg Josip Tito
(1892–1980)
14. januar 1953 – 4. mai 1980 † SKJ
President for presidentskapet til Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia[9]
Lazar Koliševski, foto.jpg Lazar Koliševski
(1914–2000)
4. mai 1980 – 15. mai 1980 SKJ Nord-Makedonia Den sosialistiske republikken Makedonia
Cvijetin Mijatović.jpg Cvijetin Mijatović
(1913–1993)
15. mai 1980 – 16. mai 1981 SKJ Bosnia-Hercegovina Den sosialistiske republikken Bosnia-Hercegovina
Sergej Kraigher (1).jpg Sergej Kraigher
(1914–2001)
16. mai 1981 – 16. mai 1982 SKJ Slovenia Den sosialistiske republikken Slovenia
Petar Stambolić | Petar Stambolić
(1912–2007)
16. mai 1982 – 16. mai 1983 SKJ Serbia Den sosialistiske republikken Serbia
Mika Špiljak.jpg Mika Špiljak
(1916–2007)
16. mai 1983 – 16. mai 1984 SKJ Kroatia Den sosialistiske republikken Kroatia
Veselin Đuranović.jpg Veselin Đuranović
(1925–1997)
16. mai 1984 – 16. mai 1985 SKJ Montenegro Den sosialistiske republikken Montenegro
Radovan Vlajković.jpg Radovan Vlajković
(1922–2001)
16. mai 1985 – 16. mai 1986 SKJ Den autonome provinsen Vojvodina
No image.png Sinan Hasani
(1922–2010)
16. mai 1986 – 16. mai 1987 SKJ Den autonome provinsen Kosovo
No image.png Lazar Mojsov
(1920–2011)
16. mai 1987 – 16. mai 1988 SKJ Nord-Makedonia Den sosialistiske republikken Makedonia
No image.png Raif Dizdarević
(1926–)
16. mai 1988 – 16. mai 1989 SKJ Bosnia-Hercegovina Den sosialistiske republikken Bosnia-Hercegovina
Janez Drnovsek crop.jpg Janes Drnovšek
(1950-2008)
16. mai 1989 – 16. mai 1990 SKJ Slovenia Den sosialistiske republikken Slovenia
Borisav Jovic cropped.jpg Borisav Jović
(1928-)
16. mai 1990 – 16. mai 1991 SKJ
(1990)
Serbia Den sosialistiske republikken Serbia
SPS
(fra 1990)
No image.png Sejdo Bajramović
(1927-1993)
16. mai 1991 – 30. juni 1991 SPS Den autonome provinsen Kosovo Presidentskapets koordinator[10]
Stjepan Mesic.jpg Stjepan Mesić
(1934–)
30. juni 1991 – 5. desember 1991 HDZ Kroatia Republikken Kroatia
No image.png Branko Kostić
(1939–)
5. desember 1991 – 15. juni 1992 DPS Montenegro Republikken Montenegro Fungerende president
(Presidentskapets visepresident)[11]
Innsatt av Serbia og Montenegro

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Statsoverhodenes forskjellige titler på nasjonens egne språk:

  1. ^ Влада Краљевине Jугославиjе: Председник Министарског Савета (serbisk)
    Vlada Kraljevine Jugoslavije: Predsednik Ministarskog Saveta (kroatisk)
    Vlada Kraljevine Jugoslavije: Predsednik ministrskega sveta (slovensk)
  2. ^ Краљевски намесници (serbisk)
    Kraljevski namesnici (kroatisk)
    Kraljevski namestniki (slovensk)
  3. ^ Председник Антифашистичког већа Народног ослобођења Југославије (serbisk)
    Predsednik Antifašističkog vijećа Narodnog oslobođenja Jugoslavije (kroatisk)
    Predsednik Antifašističnega sveta Narodne osvoboditve Jugoslavije (slovensk)
  4. ^ Краљевски намесници (serbisk)
    Kraljevski namesnici (kroatisk)
    Kraljevski namestniki (slovensk)
    Кралски намесници (makedonsk)
  5. ^ Уставотворна скупштина Федеративне Народне Републике Jугославиjе (serbisk)
    Ustavotvorna skupština Federativne Narodne Republike Jugoslavije (kroatisk)
    Ustavodajna skupščina Federativne ljudske republike Jugoslavije (slovensk)
    Уставотворно Собрание на Федеративна Народна Република Југославија (makedonsk)
  6. ^ Председник Председништва Уставотворне скупштине Федеративне Народне Републике Jугославиjе (serbisk)
    Predsjednik Predsjedništva Ustavotvorne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije (kroatisk)
    Predsednik Predsedstva Ustavodajne skupščine Federativne ljudske republike Jugoslavije (slovensk)
    Претседател на Претседателството на Уставотворното Собрание на Федеративна Народна Република Југославија (makedonsk)
  7. ^ Председник Президијума Народне скупштине Федеративне Народне Републике Jугославиjе (serbisk)
    Predsjednik Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije (kroatisk)
    Predsednik Prezidija Ljudske skupščine Federativne ljudske republike Jugoslavije (slovensk)
    Претседател на Президиумот на Народното Собрание на Федеративна Народна Република Југославија (makedonsk)
  8. ^ Председник Републике (serbisk)
    Predsjednik Republike (kroatisk)
    Predsednik Republike (slovensk)
    Претседател на Републиката (makedonsk)
  9. ^ Председник Председништва Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (serbisk)
    Predsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (kroatisk)
    Predsednik Predsedstva Socialistične federativne republike Jugoslavije slovensk
    Претседател на Претседателството на Социјалистичка Федеративна Република Југославија (makedonsk)
  10. ^ Kоординатор Председништва (serbisk)
    Koordinator Predsjedništva (kroatisk)
    Koordinator Predsedstva (slovensk)
    Kоординатор на Претседателството (makedonsk)
  11. ^ Потпредседник Председништва Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (serbisk)
    Potpredsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (kroatisk)
    Podpredsednik Predsedstva Socialistične federativne republike Jugoslavije (slovensk)
    Потпретседател на Претседателството на Социјалистичка Федеративна Република (makedonsk)

Kilder[rediger | rediger kilde]