Liste over Burundis presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Burundis president
Evariste Ndayishimiye
Sittende
Evariste Ndayishimiye

siden 26. august 2020
TerminlengdeFem år
Første
embedsholder
Michel Micombero
28. november 1966
NestlederBurundis visepresident

Liste over Burundis presidenter viser statsoverhodene i republikken Burundi (Republika y’Burundi) (République du Burundi) fra 1966 til i dag.

Liste[rediger | rediger kilde]

      Forces armées (FA) / Forces armées burundaises (FAB)       Union pour le progrès national (UPRONA)       Front pour la démocratie au Burundi (FRODEBU)       Conseil national pour la défense de la démocratie–Forces pour la défense de la démocratie (CNDD–FDD)

██ Angir I opposisjon

Bilde Navn
(født–død)
Embetstid Militær / Parti Valg Etnisitet Ref.
Président de la République [a]
(Republikkens president)
No image.png Michel Micombero
(1940–1983)
28. november 1966–1. november 1976
(avsatt)
FA
(til 7. mars 1967)

FAB
(fra 7. mars 1967)

UPRONA
Tutsi [1][2]
Président du Conseil révolutionnaire suprême
No image.png Jean-Baptiste Bagaza
(1946–2016)
2. november 1976–10. november 1976 FAB Tutsi [1][2]
Président de la République
(Republikkens president)
No image.png Jean-Baptiste Bagaza
(1946–2016)
10. november 1976–3. september 1987
(avsatt)
FAB
(til 1980)


1984
Tutsi [1][2]
UPRONA
(fra 1980)
Président du Comité militaire de salut national
Pierre Buyoya at Chatham House 2013 crop.jpg Pierre Buyoya
(1949–)
3. september 1987–9. september 1987 FAB Tutsi [1][2]
Président de la République
(Republikkens president)
Pierre Buyoya at Chatham House 2013 crop.jpg Pierre Buyoya
(1949–)
9. september 1987–10. juli 1993 UPRONA Tutsi [1][2]
Melchior Ndadaye.png Melchior Ndadaye
(1953–1993)
10. juli 1993–21. oktober 1993
(drept under et attentat)
FRODEBU 1993 Hutu [1][2]
Président du Comité de salut public
No image.png François Ngeze
(?–)
21. oktober 1993–27. oktober 1993 UPRONA Hutu [1][2]
Autorité intérimaire [b][c]
No image.png Sylvie Kinigi [d]
(1953–)
27. oktober 1993–5. februar 1994 UPRONA Tutsi [1][2]
Président de la République
(Republikkens president)
No image.png Cyprien Ntaryamira
(1955–1994)
5. februar 1994–6. april 1994
(drept under et attentat)
FRODEBU Hutu [1][2]
Autorité intérimaire [e]
No image.png Sylvestre Ntibantunganya [f]
(1956–)
6. april 1994–4. oktober 1994 FRODEBU Hutu [1][2]
Président de la République
(Republikkens president)
No image.png Sylvestre Ntibantunganya
(1956–)
1. oktober 1994–25. juli 1996
(avsatt)
FRODEBU Hutu [1][2]
Autorité intérimaire [g]
Pierre Buyoya at Chatham House 2013 crop.jpg Pierre Buyoya
(1949–)
25. juli 1996–11. juni 1998 FAB

UPRONA
Tutsi [1][2]
Président de la République
(Republikkens president)
Pierre Buyoya at Chatham House 2013 crop.jpg Pierre Buyoya
(1949–)
11. juni 1998–30. april 2003 FAB

UPRONA
Tutsi [1][2]
Domitien Ndayizeye 2004.png Domitien Ndayizeye
(1953–)
30. april 2003–26. august 2005 FRODEBU Hutu [1][2]
Pierre Nkurunziza 2014 press conference (cropped).jpg Pierre Nkurunziza
(1964–2020)
26. august 2005–8. juni 2020 CNDD–FDD 2005
2010
2015
Hutu [1][2]
Evariste Ndayishimiye (cropped).jpg Evariste Ndayishimiye
(1968–)
18. juni 2020– CNDD–FDD 2020 Hutu [1][2]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ rundiskUmukuru w'igihugu
  2. ^ rundiskUwusubirira Umukuru w'igihugu
  3. ^ Midlertidig myndighet
  4. ^ Burundis statsminister
  5. ^ Midlertidig myndighet
  6. ^ Nasjonalforsamlingens president
  7. ^ Midlertidig myndighet

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p «Burundi: Heads of State: 1966–2020». Archontology.org. Besøkt 23. mai 2020. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p «Burundi». World Statesmen.org. Besøkt 23. mai 2020.