Domitien Ndayizeye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Domitien Ndayizeye
Født2. mai 1953 (66 år)
Kayanza
Beskjeftigelse Politiker
Parti Frodebu
Nasjonalitet Burundi

Domitien Ndayizeye (født 2. mai 1953 i Murango, Kayanza-provinsen) er en burundisk politiker som var president i Burundi.

Ndayizeye var av hutu-avstamning og ble utnevnt til president i Burundi den 30. april 2003, etter å ha sittet som visepresident i de forgående 18 månedene. Ndayizeye satt som president frem til han ble erstattet av Pierre Nkurunziza den 26. august 2005. I hans regjeringstid, prøvde Ndayizeye å bygge en bro over gapet mellom hutu- og tutsi-minoriteten blant folket i Burundi gjennom samarbeid med andre presidenter i regionen, f.eks. Yoweri Museveni i Uganda og Benjamin Mkapa i Tanzania.

Angrepet på kongolesiske tutsi-flyktninger på grensen til Burundi ble betraktet som en prøve på presidentens evne til å opprettholde lov, orden og stabilitet i landet. Ndayizeye lovet en rask gjengjeldelse, og at gjerningsmennene ville bli pågrepet. 21. august 2006 ble Ndayizeye arrestert i Bujumbura på grunn av hans påståtte rolle i et statskupp tidligere samme år. Han benektet anklagene mot ham i retten den 19. desember. Den 15. januar 2007 ble Ndayizeye frikjent sammen med tidligere visepresident Alphonse-Marie Kadege og tre andre tiltalte.