Domitien Ndayizeye

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Domitien Ndayizeye
Født2. mai 1953 (64 år)
Kayanza
Beskjeftigelse Politiker
Parti Frodebu
NasjonalitetBurundi

Domitien Ndayizeye (født 2. mai 1953 i Murango, Kayanza-provinsen) er en burundisk politiker som var president i Burundi.

Ndayizeye var av hutu-avstamning og ble utnevnt til president i Burundi den 30. april 2003, etter å ha sittet som visepresident i de forgående 18 månedene. Ndayizeye satt som president frem til han ble erstattet av Pierre Nkurunziza den 26. august 2005. I hans regjeringstid, prøvde Ndayizeye å bygge en bro over gapet mellom hutu- og tutsi-minoriteten blant folket i Burundi gjennom samarbeid med andre presidenter i regionen, f.eks. Yoweri Museveni i Uganda og Benjamin Mkapa i Tanzania.

Angrepet på kongolesiske tutsi-flyktninger på grensen til Burundi ble betraktet som en prøve på presidentens evne til å opprettholde lov, orden og stabilitet i landet. Ndayizeye lovet en rask gjengjeldelse, og at gjerningsmennene ville bli pågrepet. 21. august 2006 ble Ndayizeye arrestert i Bujumbura på grunn av hans påståtte rolle i et statskupp tidligere samme år. Han benektet anklagene mot ham i retten den 19. desember. Den 15. januar 2007 ble Ndayizeye frikjent sammen med tidligere visepresident Alphonse-Marie Kadege og tre andre tiltalte.