Lisensfelling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lisensfelling er en skademotivert felling av et bestemt antall individer av en viltart med hjemmel i Viltlovens § 12. Den kan bli satt i verk når store skader på bufe eller tamrein oppstår. Kvoten er fastsatt av offentlige myndigheter. For å medvirke i lisensfelling kreves det at jegeren er registrert som lisensjeger i Jegerregisteret.

Dagens norske lovverk åpner for lisensfelling av gaupe, jerv, brunbjørn og ulv. Lisensfelling er ikke jakt, men felling som er motivert ut fra ønske om skadereduksjon. Lisensfelling av samtlige rovviltarter blir omfattet av grunneierretten.

Lisensfelling er en fellingsform som skal sikre økt alminneliggjøring av rovviltartene og der en ønsker det med bred medvirkning av lokale jegere.

Ordningen betyr at storviltjegere kan registrere seg som lisensjegere på brunbjørn og felle bjørner i den lisensperioden og i det området som er fastsatt. Medvirkning i lisensfelling krever tillatelse av grunneier. I Finnmark er lisensfelling av brunbjørn forbeholdt innbyggerne i fylket.

Se også[rediger | rediger kilde]


jaktstubbDenne jaktrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.