Lipødem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lipødem eller smertefullt fettsyndrom er en kronisk sykdom i fettvev og lymfekanaler som gir unormal ansamling av fett under huden på legger og lår, som ikke står i forhold til fettfordeling ellers på kroppen. Det typiske bildet er en betydelig fedme samlet i begge lår og legger, hofte og sete-parti, men med en normal, eller langt slankere overkropp. Lipødem kan også forekomme i armer.

Det er karakteristisk at forandringene ikke omfatter selve fotryggen. Fettfordelingen får en fasong som kan minne om en haremsbukse med strikk rundt anklene. De første årene er huden helt normal og det er ingen væskeansamling i bena.

Tykkelsen avtar ikke når man ligger med bena høyt, slik som ved væskeansamling i bena. Fettet forsvinner heller ikke ved slanking. Dersom symptomene får utvikle seg og fettmengden øker, kan dette ødelegge eller forstyrre både lymfedrenasje og blodomløp. Økt ansamling av lymfe eller blodvæske vil da ytterligere øke omfanget av ekstremitetene.

Mange med lipødem plages med smerter og ømhet i lår og legger. I tillegg oppleves tyngdefølelse og ubehag. Det er også vanlig å få blødninger (blåmerker) under huden. Tilstanden kan være kosmetisk svært sjenerende, og psykisk belastende.

Behandling for lipødem er i Norge i dag den samme som ved lymfødem; kompresjonsplagg, bandasjering, pulsator og manuell lymfedrenasje. En spesiell fettsugingsteknikk kan brukes for å fjerne de angrepne fettcellene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]