Line (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Line er en roman av den norske forfatteren Axel Jensen.

Romanen utkom i 1959, og er en bok som skildrer noen hektiske måneder av Herman Jacob Waldemar Floeds liv – der Jacobs kamp for å overvinne sin egen mistilpasning i ungdomsmiljøet på Oslo vest, sitt vanskelige forhold til egen familie og sitt eget kreative, men samtidig høyravende, kunstnersinn – forhold som alle i sin tur skiller ham fra hans elskede Line – utfolder seg med dramatisk fylde, med et skjebnesvangert crescendo på Lines sommersted ved Oslofjorden. En historie om sterk lengsel og ungdommelig bravado – og kjærlighet.[1]

Boken vakte stor oppmerksomhet, særlig blant ungdommen, og ble også filmatisert (1961) med Toralv Maurstad og Margrete Robsahm i hovedrollene. Henki Kolstad spiller en viktig rolle i filmen – som Jacobs «venn» og mentor, Gabriel.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Georg Johannesen (1975). Om den norske tenkemåten: Artikler, ytringer og innlegg 1954-1974. Gyldendal Norsk Forl. s. 36–. ISBN 978-82-05-06891-9. «Den 27-årige Axel Jensens tredje bok, romanen «Line», er alt blitt sesongens store suksess, og har vakt forvirret debatt, blant annet om den såkalte «moderne ungdom», et uoppslitelig tema for de gamle og de meget unge.»