Lindemans tivoli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lindemans tivoli
Forfatter(e)Kjell Ola Dahl
SjangerRoman
Sider476
ISBN 978-82-489-0794-7

Lindemans tivoli er en norsk roman skrevet av forfatteren Kjell Ola Dahl. Romanen kom ut i 2008.

Lindemans tivoli er en samtids-satire, samtidig som det er en roman om nær fortid i norsk finanshistorie. I Lindemans tivoli fortsetter familiekrøniken som ble innledet med romanen Lindeman & Sachs fra 2006. Lindemans tivoli er en selvstendig oppfølger og kan leses uavhengig av romanen Lindeman & Sachs. Det er fremdeles Anders Lindeman som er fortellingens hovedperson.

Handling[rediger | rediger kilde]

Romanen starter i 1993 og handlingen varer fram til slutten av 1990-tallet. Anders Lindeman er ferdig utdannet bibliotekar fra Statens bibliotek- og informasjonshøgskole, men har valgt å satse på egen databedrift istedenfor arbeid på bibliotek. Anders og hans indiske venn Khumar, er i ferd med å utvikle nye videospill. De har også visjoner om det nye Internett. De har verksted i kjelleren på gården Bakketeig på Jevnaker.

Anders er avstandsforelsket i Frid, en kvinne med begge føtter solid plantet i bevegelsen for alternativ livsstil. Dessverre for Anders er Frid gift med en annen.

Samtidig møter leseren den unge spekulanten Odin Johansen, som etter å ha flagget sine etiske idealer på et foredrag avholdt i Polyteknisk forening, investerer store penger i inkassobyrået Kredittfinans, etablert av Jonny Stene, en gründer med svært tvilsom moral.

Per Ole Lindemans kompanjong Jim Klafstad, brenner alle broer i Norge og flytter til London. Han skal bygge opp en ny avdeling for derivatmarkedet i en britisk forretningsbank. Jim ansetter den unge og vakre Ulrikke Sachs, som er student ved London School of Economics.

It-bedriften til Anders og Khumar har framtiden for seg. Når det blir kjent at de to er i gang med å utvikle en egen nettleser, Tivoli, blir bedriften deres et attraktivt kjøpsobjekt for norske investorer. En av dem som kjøper seg inn, er broren til Anders, Per Ole. Snart begynner den gamle konflikten mellom brødrene å blomstre opp. Per Ole presser på i styret og sørger for at Anders må forlate bedriften han selv har bygget opp.

I London har Jim Klafstad god medgang i starten. Han nyter også stor tillit i bankens direksjon. Men når Ulrikke Sachs gjør en alvorlig tabbe, velger han å skjule tapet hennes istedenfor å gjøre det offentlig. Nå snur lykken for Jim, tapene begynner å vokse til katastrofale dimensjoner.

Inkassobyrået Kredittfinans viser seg å være gründeren Stenes private lekegrind. Odin Johansen, som er tungt inne på eiersiden vil ut, men det viser seg å være lettere sagt enn gjort. For å nå sine mål tyr Odin først til handlinger med tvilsom moral, siden til handlinger av tvilsom juridisk karakater.