Limnephilus nigriceps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Limnephilidae
Limnephilus nigriceps
Vitenskapelig(e)
navn
:
Limnephilus nigricens
(Zetterstedt, 1840)
Norsk(e) navn:
Hører til: Limnephilus, Limnephilidae,
Limnephiloidea,
vårfluer
Habitat: i og ved ferskvann.
Utbredelse: Europa, ?

Limnephilus nigricens er en vårflue (Trichoptera), i familien Limnephilidae. Den er en av de vanlige vårfluene og lever i og ved stillestående små vann. Utbredelsen er nord for Alpene i Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Limnephilus nigricens er lyst gul brun, kroppen er 12-18 millimeter lang, det vil si at den er en av de største artene i Norge. Nymfene (larvene) er opptil 20 millimeter lange og lever i ferskvann. De voksne lever ikke langt fra vannet de vokser opp i.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Limnephilus nigricens finnes i flere typer stillestående ferskvann, ofte på sandbunn. De voksne flyr i nesten hele sommeren, fra mai til november.

Larvene lever beskyttet i et rørformet hus lagd av partikler fra bunnmaterialet, som sandkorn, små trepinner eller plantestengler og sneglehus. Disse spunnet sammen med en spinntråd. De lever av små partikler av organisk materiale, det vil si døde planterester.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Solem, J.O. og Andersen, T. (1996) Trichoptera, Vårfluer. Side 172-180 i: Aagaard, K. og Dolmen, D. (red.): Limnofauna norvegica. Tapir, Trondheim. ISBN 82-519-1214-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]