LilyPond

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Lilypond)
Hopp til: navigasjon, søk
LilyPond
LilyPond
Eksempel
Skaper Han-Wen Nienhuys og Jan Nieuwenhuizen
Utvikler Han-Wen Nienhuys og Jan Nieuwenhuizen med team
Nyeste versjon 2.12.22.12.2 (21.3.200921.3.2009)
Operativsystem Windows, Linux, Mac OS X, FreeBSDWindows, Linux, Mac OS X, FreeBSD
Type Noter og partiturer
Lisens GNU General Public License
Nettsted http://lilypond.org/

GNU LilyPond er et fritt program for fremstilling av noter og partiturer på papir. Det kan sammelignes med et slags LaTex for noter.

Skaperne av LilyPond har som viktigste målsetning å generere et notebilde som nærmer seg det estetiske nivå man ellers bare når opp til ved bruk av håndverksmessige metoder, og de kritiserer kommersielt tilgjengelig programvare for å produsere noter som ikke holder tradisjonelle kvalitetsstandarder.[1]

Prosjektene Mutopia og Musipedia distribuerer noter framstilt med LilyPond. MediaWiki-grensesnittet WikiTeX støtter bruken av LilyPond-notasjon i wiki-artikler.

Design[rediger | rediger kilde]

LilyPond er skrevet i C++ og assembleres med Scheme-biblioteket (GNU Guile), noe som gjør at brukerne kan tilpasse og utvide systemet.[2] Input av noter skjer med en enkel tekstnotasjon som kompileres til PDF eller til andre formater. Man kan alternativt legge inn musikken ved hjelp av et program med grafisk grensesnitt, som Rosegarden, Denemo eller NoteEdit og deretter eksportere musikken til LilyPonds tekstformat.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]