Denemo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denemo
Denemo
Denemo 2.0.8 på Windows. Partiturmodus, fremstilt noteark og lilypond-loggvindu
Utvikler(e)Richard Shann (ansvarlig), Jeremiah Benham, Éloi Rivard, Adam Tee, Nils Gey [1]
Utgitt1999[2]
Nyeste versjon2.0.8
OperativsystemWindows, Linux, Mac OS X
Skrevet i75% C, 25% scheme [3]
SjangerNoteskrivningsprogram
SkrivebordsmiljøGrafisk, [WYSIWYM]
Nettstedhttp://denemo.org/
Last ned

Denemo er et fritt program for fremstilling av noter og partiturer, og fungerer som et grafisk grensesnitt for Lilypond [4]. Programmet har vært utviklet siden 1999.[5] Ved bruk av GTK+ 2 eller 3 kjører Denemo like greit på Microsoft Windows og OS X som på Linux.

Denemos anvendelse er å omforme innskreven musikk på noteform til digitale noteark. Brukeren kan raskt skrive inn noter som i sanntid fremstilles med Lilypond - typesetteren. Musikk kan legges til via datamaskinens tastatur, MIDI-inndata eller spilles inn med en mikrofon plugget inn i et lydkort. Programmet spiller av via en internal sampler og kan også fungere som JACK/MIDI-kilent. I tillegg inneholder Denemo dessuten skript som kan kjøres for å gi øvelse i hørelære og musikkteori, til undervisnings- og læringsbruk.

Funksjonalitet[rediger | rediger kilde]

Denemo kan fremstille hele partitur (medregnet innholdsfortegnelse og kommentarer som automatisk fremstilles fra merknader lagt til musikken) samt utdrag i en rekke formater:

Programmet lar brukeren sette merker i originale PDF-filer for å lett sammeligne transkripsjonsarbeid. Det er også mulig å koble lydopptak til et noteark som synkroniseres ved automatisk oppfatte noteansatser; notearket og lydfilen spilles av samtidig og tempoet kan reduseres direkte for å lytte etter uoverensstemmelser.

Alle kommandoer i programmet er eller kan gjøres tilgjengelige gjennom tastatursnareier, som brukeren har full kontroll over og kan tilpasse som man ønsker.

Se også

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 4. juli 2017. Besøkt 25. august 2017. 
  2. ^ https://www.linuxjournal.com/article/8928.
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 20. mai 2016. Besøkt 24. mai 2016. 
  4. ^ «GNU Denemo, a gtk+ frontend to GNU Lilypond - Summary». GNU Savannah. Besøkt 19. januar 2009. 
  5. ^ Phillips, Dave (15. mars 2006). «LilyPond Helper Applications: Development status». Linux Journal. Besøkt 1. juli 2009. 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]