Denemo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denemo
Denemo
Denemo 2.0.8 på Windows. Partiturmodus, fremstilt noteark og lilypond-loggvindu
SkaperMatthew Hiller
UtviklerRichard Shann (ansvarlig), Jeremiah Benham, Éloi Rivard, Adam Tee, Nils Gey [1]
Nyeste versjon2.0.8
OperativsystemWindows, Linux, Mac OS X
Skrevet i75% C, 25% scheme [2]
SjangerNoteskrivningsprogram
SkrivebordsmiljøGrafisk, [WYSIWYM]
TypeNoter og partiturer
LisensGNU General Public License
Nettstedhttp://denemo.org/
Last ned

Denemo er et fritt program for fremstilling av noter og partiturer, og fungerer som et grafisk grensesnitt for Lilypond [3]. Programmet har vært utviklet siden 1999.[4] Ved bruk av GTK+ 2 eller 3 kjører Denemo like greit på Microsoft Windows og OS X som på Linux.

Denemos anvendelse er å omforme innskreven musikk på noteform til digitale noteark. Brukeren kan raskt skrive inn noter som i sanntid fremstilles med Lilypond - typesetteren. Musikk kan legges til via datamaskinens tastatur, MIDI-inndata eller spilles inn med en mikrofon plugget inn i et lydkort. Programmet spiller av via en internal sampler og kan også fungere som JACK/MIDI-kilent. I tillegg inneholder Denemo dessuten skript som kan kjøres for å gi øvelse i hørelære og musikkteori, til undervisnings- og læringsbruk.

Funksjonalitet[rediger | rediger kilde]

Denemo kan fremstille hele partitur (medregnet innholdsfortegnelse og kommentarer som automatisk fremstilles fra merknader lagt til musikken) samt utdrag i en rekke formater:

Programmet lar brukeren sette merker i originale PDF-filer for å lett sammeligne transkripsjonsarbeid. Det er også mulig å koble lydopptak til et noteark som synkroniseres ved automatisk oppfatte noteansatser; notearket og lydfilen spilles av samtidig og tempoet kan reduseres direkte for å lytte etter uoverensstemmelser.

Alle kommndoer i programmet er eller kan gjøres tilgjengelige gjennom tastatursnareier, som brukeren har full kontroll over og kan tilpasse som man ønsker. Ikke desto mindre er alt tilgjengelig med musepekeren, og både mus og tastatursnarveier angis med menu items that invoke functions. WYSIWYG manipulations can be performed in the typeset view, som for eksempel å direkte endre formen på en fraseringsbue. A Scheme scripting interface er også tilgjenglig, og kommandoer som er skrevet i Scheme kan legges til i menyene.

Se også

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2017-07-04. Besøkt 25. august 2017. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2016-05-20. Besøkt 24. mai 2016. 
  3. ^ «GNU Denemo, a gtk+ frontend to GNU Lilypond - Summary». GNU Savannah. Besøkt 19. januar 2009. 
  4. ^ Phillips, Dave (15. mars 2006). «LilyPond Helper Applications: Development status». Linux Journal. Besøkt 1. juli 2009. 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]