Lillie-Marleen-hytta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Lillie-Marleen-hytta (tysk: Lillie-Marleen-Schutzhütte) er en tysk feltstasjon i Antarktis, beliggende i Mount Dockery i Victoria Land. Den ble oppført av GANOVEX I-ekspedisjonen i 1979 og er laget av prefabrikkerte glassfibermoduler montert på en stålramme. Grunnflaten er på 8 x 10 meter. Feltstasjonen er ikke lenger i bruk, men hytta tjener som nødhytte. Navnet på hytta er avledet av den nærliggende Lilliebreen og sangen «Lili Marleen».

Under GANOVEX II i 1981/82 sprang ekspedisjonsskipet «Gotland II» lekk i pakkisen i Yule Bay og sank 18. desember 1981 med verdifullt ekspedisjonsutstyr. De 41 ekspedisjons- og besetningsmedlemmene ble evakuert med helikopter til Lillie-Marleen-hytta. Det ble etablert en teltleir fordi hytta var for liten til å losjere så mange personer, og det ble opprettet radiokontakt med den amerikanske McMurdo Station 700 kilometer unna. Fra en leir 150 kilometer unna ble personellet fraktet med Hercules transportfly i sikkerhet ved McMurdo Station. GANOVEX II ble avbrutt.

Ved det 28. konsulatative møtet i Antarktistraktaten i Stockholm 2005 ble Lillie-Marleen-hytta anerkjent som den første tyske oppføringen på lista over historiske steder og kulturminner i Antarktis.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 71°12′S 164°31′Ø