Lilleborg gård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lilleborg gård fotografert av Johannes Holmsen mellom 1910 og 1915.
Kart over området fra 1900

Lilleborg var en gammel gård i Oslo, øst for Akerselva, på det området som i dag kalles strøket Torshov i bydel Sagene, men også litt utenfor dette. Den geografiske utstrekninga kan være noe uklar; den vil i ulike sammenhenger kunne falle sammen med (deler av) Torshov og Sandaker.

Den herskapelige gården lå ved der dagens Sandakerveien 35 er, det vil si omtrent i bakgården på Soria Moria kino, som blei bygd i gårdens hage i 1929, bare ett år før sjølve gården blei revet. Lilleborg var fra tidlig 1700-tall og het opprinnelig Stensløkka. Den var en periode prestebolig for Sagene menighet.

Til Lilleborg hørte deler av Akerselva, og det har vært mye ulik industri på området sia papirfabrikken Nye Jerusalems Mølle blei anlagt i 1759. Mest kjent er naturligvis vaskemiddel- og kosmetikkfabrikken AS De-No-Fa og Lilleborg Fabrikker (i dag Lilleborg AS). Denne har nå bare administrasjon igjen i området. Fabrikkbygningene er stort sett revet, og fra 2000 er det bygd et nytt boligfelt her med rundt 400 leiligheter, naturlig nok under navnet LilleBorg.

Tar en bare hensyn til dette er det altså nokså klart hvor Lilleborg er. Men navnet er også brukt i en videre sammenheng, se Lilleborg.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]