Lift

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En lift, også kalt personløfter,[1] brukes ofte ved mindre vedlikeholdsarbeider hvor det ikke kan svare seg å oppstille et stillas og hvor det ikke er forsvarlig å bruke en stige.[2]

I Norge er det krav om bestått personløfterkurs for å betjene en lift.[trenger referanse] Dette «sertifikatet» har ingen utløpsdato, og det er bare én type opplæring uansett type. Avhengig av montering (på lastebil, båt osv) kan det være at andre sertifikater kreves for selve flyttingen av liften.[trenger referanse]

Lifter bygges på mange forskjellige måter, som ikke alltid er direkte sammenlignbare, men grunnleggende finnes det følgende lifttyper:

Sakselift[rediger | rediger kilde]

En sakselift er relativt kompakt og løfter ved at kryssende bærearmer hever arbeidsplattformen loddrett. Det betyr at liften beveger seg i én dimensjon, resten må klares ved å kjøre med undervognen.

Lastbilmontert lift i København

Mobillift[rediger | rediger kilde]

En mobillift er i regelen en lift til 1–3 personer montert på en lastbil. De større modellene rekker ofte 10–50 m oppad, og den kranen som er grunnelementet i kjøretøyet kan bevege seg i tre dimensjoner, hvilket gjør at bilen sjelden må flyttes under arbeidet.

3-hjulet teleskoplift

Teleskoplift[rediger | rediger kilde]

En teleskoplift minner ofte om en teleskoplæsser. Armen kan normalt kun beveges i to dimensjoner, men til gjengjeld kan undervognen ofte styre for- og bakhjulene uavhengig av hverandre, så man kan parkere optimalt for oppgaven.

Sammenfoldet edderkoppelift

Edderkopplift[rediger | rediger kilde]

Navnet stammer fra den kompakte oppbygningen av støttebenene, som i utslått posisjon står som insektben. Liften har som regel en arbeidshøyde fra 12 meter og oppover, de små kan trekkes på en alminnelig tilhenger, de store krever en lastbil.

Tårnlift[rediger | rediger kilde]

Denne typen er montert på et stasjonært tårn liksom mange midlertidige elevatorer på byggeplasser og fungerer på samme måte. Det kan diskuteres om denne modellen reelt er en lift. Modellene er sett opp til 10 meter brede. Ved større avstander oppsettes ofte to bæretårn for å forhindre at liften velter hvis det kommer for mye vekt på den ene side.

Trailerlift[rediger | rediger kilde]

Denne typen er en trailerutgave av en mobillift, det vil si det er utformet således den kan trekkes akkurat som en tilhenger kan. Arbeidshøyden for en trailerlift er typisk mellom 8–30 meter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bruk av personløfter». www.arbeidstilsynet.no (norsk). Besøkt 6. februar 2022. 
  2. ^ «Lift - Trenger du å leie en lift? Klikk her! Høydeteknikk AS». Høydeteknikk AS - Liftutleie. Besøkt 20. februar 2018.