Liechtensteins herrelandslag i fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liechtenstein
Liechtenstein
ForbundLiechtensteins fotballforbund
LandslagstrenerHans-Peter Zaugg 2006-
Kallenavn-
Flest kamperMario Frick 102
Flest målMario Frick 16
HjemmebaneRheinpark Stadion
Hjemmedrakt
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
Ukjent

Liechtensteins herrelag i fotball representerer mikrostaten Liechtenstein i internasjonal fotball. De spilte sin første uoffisielle landskamp i 1981, kampen gikk i Seoul og motstander var Malta. Kampen endte 1–1. Den første offisielle kampen var i 1983. Kampen endte med 1–0 seier til Sveits. Første gang laget deltok i kvalifiseringen til et større mesterskap var kvalifiseringen til EM i fotball 1996.

Lagets største seier er 4–0 seieren på bortebane mot Luxembourg i kvalifiseringen til VM i fotball 2006. Dette var lagets første borteseier noensinne og den første seieren i en kvalifiseringskamp til VM. Det største tapet til Liechtenstein er 11–1 mot Makedonia i en kvalifiseringskamp til VM i fotball 1998. Liechtenstein er det eneste laget som noen gang har tapt for San Marino, dette skjedde i en vennskapskamp i 2004, kampen endte 1–0 til San Marino.

Den beste plasseringen på FIFAs verdensranking oppnådde Liechtenstein i januar 2008 og juli 2011 med en 118.-plass. Lavest rangering hadde laget i mai 1998, med en 165.-plass.

Hjemmekampene spilles på Rheinpark Stadion i hovedstaden Vaduz. Med en kapasitet på 6 127 har stadionet plass til nærmere 20 % av landets befolkning.

Kvalifiseringen til EM i fotball 1996[rediger | rediger kilde]

Dette var første gang Liechtenstein deltok i kvalifiseringen til et større internasjonalt mesterskap. I den første kampen, på bortebane mot Nord-Irland, skåret Daniel Hasler lagets første mål i offisielle kvalifiseringskamper. Kampen endte med 1–4 tap. Dette målet var det eneste Liechtenstein skåret i denne kvalifiseringen, men de sikret seg likevel ett poeng etter å ha spilt uavgjort 0–0 mot Nord-Irland på hjemmebane. Det største tapet kom på bortebane mot Portugal med 0–8 tap. Laget endte sist i kvalifiseringsgruppen med det ene poenget og en målforskjell på 1–40.

Kvalifiseringen til VM i fotball 1998[rediger | rediger kilde]

Denne kvalifiseringen endte Liechtenstein uten poeng og opplevde i tillegg sitt største tap gjennom tidene. På hjemmebane mot Makedonia tapte laget 1–11, i en kamp hvor det på forhånd var enkelte forventninger om at laget kunne få et bra resultat.[trenger referanse] På ti kamper slapp laget inn 52 mål, og skåret tre mål. I tillegg til tapet for Makedonia tapte Liechtenstein med 0–8 på bortebane og 1–8 på hjemmebane for Romania.

Kvalifiseringen til EM i fotball 2000[rediger | rediger kilde]

Liechtenstein gjennomførte sin til da beste kvalifisering med én seier og én uavgjort, men endte likevel sist i gruppen. Lagets første seier i en kvalifisering kom på hjemmebane mot Aserbajdsjan med 2–1. I tillegg spilte de 0–0 mot Ungarn også dette på hjemmebane. Det største tapet var det Portugal som stod for, med 0–8 på bortebane. Til sammen slapp laget inn 39 mål og skåret to i løpet av kvalifiseringen.

Kvalifiseringen til VM i fotball 2002[rediger | rediger kilde]

Liechtenstein sitt forsøk på å kvalifisere seg til VM i 2002 ble dokumentert av den britiske forfatteren Charlie Connelly i boken Stamping Grounds: Liechtenstein's Quest for the World Cup. I løpet av kvalifiseringen slapp laget inn 23 mål, noe som var klart mindre enn tidligere kvalifiseringer, men skåret ingen og fikk null poeng. De største tapene kom mot Spania og Bosnia-Hercegovina med 0–5, begge på bortebane.

Kvalifiseringen til EM i fotball 2004[rediger | rediger kilde]

Kvalifiseringen startet bra med 1–1 mot Makedonia, og en slags revansje for 1–11 tapet i 1996. Dette ble allikevel det eneste poenget laget fikk i løpet av kvalifiseringen. I bortekampen tapte Liechtenstein 1–3 og skåret således de to eneste målene sine i kvalifiseringen mot Makedonia. Til sammen slapp laget inn 22 mål, det største tapet kom på bortebane mot Tyrkia med 0–5. England var i samme gruppe som Liechtenstein og vant begge kampene, men, overraskende nok, bare med 2–0 begge ganger.

Kvalifiseringen til VM i fotball 2006[rediger | rediger kilde]

I motsetning til tidligere kvalifiseringer var Liechtenstein denne gangen i en gruppe på til sammen syv lag, blant annet Luxembourg, en annen mininasjon i europeisk fotball. Denne kvalifiseringen ble den klart beste for Liechtenstein gjennom tidene. Etter tap med 1–2 for Estland i første kamp gikk de på sitt største tap i denne gruppen med 0–7 borte mot Slovakia. I den tredje kampen imponerte de imidlertid med 2–2 mot EM-finalist Portugal på hjemmebane, etter at Portugal ledet 0–2 til pause. Fire dager senere var Luxembourg motstander på bortebane, Liechtenstein sikret seg sin første borteseier og den største seieren gjennom tidene med 4–0 seier. De to påfølgende kampene endte med 1–2 og 1–3 tap mot henholdsvis Latvia og Russland på hjemmebane. De to påfølgende bortekampene endte med 0–2 og 0–1 tap for henholdsvis Estland og Latvia. Deretter klarte laget 0–0 hjemme mot Slovakia, noe som økte poengfangsten til fem poeng. Deretter fulgte tap med 0–2 på bortebane mot Russland, før Luxembourg var motstander på hjemmebane i Vaduz. Denne kampen endte med 3–0 seier for Liechtenstein, som dermed hadde sikret seg åtte poeng i gruppen. I den avsluttende kampen mot Portugal på bortebane var laget nær en ny sensasjon. Til pause ledet Liechtenstein med 1–0, før Pauleta utlignet i begynnelsen av andre omgang. Denne stillingen holdt seg imidlertid helt til fem minutter før slutt da Nuno Gomes sikret tre poeng for Portugal.

De åtte poengene Liechtenstein sikret seg i løpet av kvalifiseringen var to mer enn den samlede poengsummen de hadde fått i løpet av de fem tidligere kvalifiseringene. Poengene medførte at Liechtenstein endte nest sist i gruppen, foran Luxembourg som var uten poeng. I tillegg til to seire over Luxembourg spilte Liechtenstein uavgjort på hjemmebane mot de to lagene som endte på første og andreplass i gruppen.

Kvalifiseringen til EM i fotball 2008[rediger | rediger kilde]

Kvalifiseringen startet vanskelig for Liechtenstein med Spania og Sverige på bortebane, disse kampene endte med 0–4 og 1–3 tap. De to påfølgende hjemmekampene endte med 0–4 og 1–4 for henholdsvis Danmark og Nord-Irland. Mot Latvia på hjemmebane hadde Liechtenstein imidlertid mer suksess med 1–0 seier etter mål av Mario Frick. Dette resultatet ble fulgt opp av 1–1 på bortebane mot Island. Deretter fulgte tap mot Spania hjemme, mot Nord-Irland og Danmark borte, før hjemmekampen mot Sverige gav Liechtenstein det fjerde strake tapet. I hjemmekampen mot Island sikret Liechtenstein seg sin andre seier i gruppen med 3–0 seier, før kvalifiseringen ble avsluttet med 1–4 tap mot Latvia på bortebane.

Tilsammen skåret Liechtenstein ni mål, slapp inn 32 og fikk syv poeng. Fire av målene ble skåret av Mario Frick.

Se også[rediger | rediger kilde]