Lid Jarnindustri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lid Jarnindustri
Org.formAksjeselskap
Org.nummer913872703
BransjeIndustriteknikk, landbruksmaskinindustri
Etablert1948[1]
HovedkontorNorheimsund
LandNorge
Produkt(er)snøfreser
woodworking machine
StyrelederOlav S Lid
Adm.dir.Svein Ove Lid
Nettsteddalen.no (no)
dalen.no (en)
dalen.no (de)

Lid Jarnindustri AS er en norsk industribedrift som produserer landbruksmaskiner under merkevarenavnet Dalen. Lid Jarnindustri sin fabrikk ligger i Norheimsund i Kvam herad i Hordaland.

Historie[rediger | rediger kilde]

S.G. Lid & Skutlaberg Metallindustri ble etablert av Samson Lid og Leiv Skutlaberg i 1948. Det var opprinnelig planlagt at bedriften skulle produsere møbellås og -beslag, som det var stor etterspørsel etter i etterkrigs-Norge[2]. På grunn av mangel på råvarer, så ble denne produksjonen aldri startet.

Etter å ha fått tilbud om å kjøpe 2 ton rustet ståltråd, så bestemte de seg for å lage is-kjetting til sykler. Siden det fortsatt var begrenset med biler i Norge på denne tiden, så var sykkelen et viktig fremkomstmiddel. Den første generasjonen med sykkelkjetting viste seg å være av utilstrekkelig kvalitet og falt i fra hverandre under bruk. Produktet måtte dermed tilbakekalles og produksjonen stanset. Andre generasjon kjetting var av bedre kvalitet, men etter en stund ble det klart at merkenavnet på kjettingene var allerede i bruk av et annet firma. Dermed måtte produktet igjen tilbakekalles og tredje generasjon med sykkelkjetting kom etter kort tid i salg under navnet GRABB.

I 1953 gikk Skutlaberg ut av bedriften og navnet ble endret til dagens Lid Jarnindustri. Tre år senere kom det første produktet som ble solgt under Dalen merkevarenavnet, en vaskemaskin. I 1959 flyttet bedriften til Lidaflaten, hvor den fortsatt holder til i dag.

Dagens virksomhet[rediger | rediger kilde]

Familiebedriftens leder Svein Ove Lid er tredje generasjon Lid etter at han overtok i 2011. Samtidig som bedriften fikk ny leder, så ble det lansert en ny Dalen logo[3]. Virksomheten leverer i dag produkter innen for de fem hovedkategoriene ved, vei, snø, løft og gress.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.dalen.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Siemens Product Lifecycle Management Software Inc. (2013). «Lid Jarnindustri Case Study». Besøkt 16. april 2016. 
  3. ^ «Lid Jarnindustri AS lanserer ny logo og visjon.» (pressemelding). 31. januar 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]