Lichtenberg (ortsteil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lichtenberg
Lichtenberg rådhus er oppført i nygotisk stil

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatBerlins flagg Berlin
StatusOrtsteil nr 1103 i bydelen Lichtenberg
Areal7,22 km²
Befolkning32 497 (2011)
Bef.tetthet4 500,97 innb./km²
Høyde o.h.52 meter
Posisjonskart
Lichtenberg
Kart
Lichtenberg
52°31′16″N 13°28′48″Ø

Lichtenberg er en ortsteil i bydelen Lichtenberg i Berlin.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Lichtenberg henspiller på at den første bosettingen lå på en høyde med gode solforhold. Det tyske ordet Licht betyr lys, og Lichtenberg kan slik sammenliknes med det norske stedsnavnet Solberg.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

En landsby ved navn Lichtenberg ble grunnlagt på 1200-tallet. Lichtenberg ligger i landskapet Barnim og var den gangen omgitt av et tynt befolket landbruksområde øst for byen Berlin. Først mot slutten av 1800-tallet steg innbyggertallet i takt med utbyggingen av industrivirksomheter i området. I 1907 var Lichtenberg blitt så stor at den ble gitt bystatus. Ved reformen i 1920 ble imidlertid Lichtenberg innlemmet i Stor-Berlin.

Etter murens fall i 1990 ble industrivirksomheten i området skrittvis nedlagt, da produktene som ble laget her ikke var konkurransedyktige. Det gjenværende næringsliv er mindre håndverksbedrifter. Etterhvert har det kommet til handelsbedrifter, bl.a. et IKEA-utsalg.

Zentralfriedhof Friedrichsfelde som tidligere tilhørte Friedrichsfelde kom etter en endring av ortsteilenes grenser i 2001 innenfor Lichtenbergs område. Her finnes Gedenkstätte der Sozialisten, hvor en rekke av Berlins og Tysklands kjente sosialister og kommunister ligger begravet.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk Stadnamnleksikon ISBN 82-521-3477-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]