Liberaleren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Liberaleren
URLLiberaleren.no
Type nettstedPolitisk nettavis
EierFRIdemokratene
Utgitt avPer Aage Pleym Christensen
Lansert4. juni 1999

Liberaleren er en norsk nettavis med en liberalistisk profil. Avisen eies av FRIdemokratene, og Per Aage Pleym Christensen er ansvarlig redaktør.

Historie[rediger | rediger kilde]

Avisen ble startet den 4. juni 1999, da med Bent Johan Mosfjell som redaktør. Avisens første nyhetssak hadde tittelen «La butikkene holde åpent så lenge de vil». Nettstedet hevder selv at grunnen til at det ble en internettside og ikke en papiravis eller tidsskrift, var at «norske liberalister etter deres oppfatning stort sett besto av engasjerte, men fattige studenter, og at et avisprosjekt derav ville bli for kostbart.[1]

I 2000 overtok Bjørn Magne Solvik det praktiske ansvaret for Liberaleren, selv om Mosfjell fortsatt hadde det formelle redaktøransvaret. Senere overtok Solvik også redaktørvervet. Per Aage Pleym Christensen overtok som redaktør 2. juli 2005.

I 2001 flyttet avisen fra domenet liberaleren.net til liberaleren.no

Redaksjonell linje[rediger | rediger kilde]

Redaktøren i Liberaleren utnevnes av sentralstyret i FRIdemokratene. Redaktøren har imidlertid full redaksjonell frihet innenfor de rammene FRIdemokratene setter.

FRIdemokratene og Liberaleren ønsker å vise mangfoldet i liberalismen, og har derfor en generell liberal profil. Typiske temaer for stoffet er klassiske liberale kampsaker som skille av kirke og stat, frihandel og motstand mot verneplikt.

Liberaleren startet 13. januar 2008 en epostkampanje for å hindre at datalagringsdirektivet blir en del av norsk lovgivning.[2]

Liberaleren er en av få norske aviser som ikke følger Vær varsom-plakaten. Dette begrunnes med at journalister ikke skal «ofre sin egen dømmekraft til fordel for et flertallstyranni».[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Historien». Liberaleren. 2007. Arkivert fra originalen 23. juni 2010. Besøkt 23. juni 2010. «...Norske liberalister er stort sett [...] fattige studenter med masse krefter og gode ideer, men med slunkne lommebøker. De økonomiske ressursene for et dyrt avisprosjekt var derfor ikke til stede. Internett gav oss muligheten til å publisere noe daglig som alle kunne lese.» 
  2. ^ Per Aage Pleym Christensen (9. mars 2008). «Gratulerer, Vox Populi!». Liberaleren. Besøkt 2. oktober 2010. 
  3. ^ Bjørn Magne Solvik (29. november 2006). «Foreslår varsom plakat for bloggere». Liberaleren. Arkivert fra originalen 23. juni 2010. Besøkt 21. mars 2007. 
  4. ^ Per Aage Pleym Christensen (29. november 2006). «Vi kommer ikke til å følge noen bloggplakat!». Liberaleren. Arkivert fra originalen 23. juni 2010. Besøkt 23. juni 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]