Liang Hongyu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Liang Hongyu
Født1102Rediger på Wikidata
Død1135Rediger på Wikidata
Ektefelle Han Shizhong[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Militær lederRediger på Wikidata

Liang Hongyu (hanzi: 梁红玉, pinyin: Liáng Hóngyù; født 1102 i Suzhou i Kina, død 1135) var en kinesisk general fra det sene Nordlige Sòng- og det tidlige Sørlige Song-dynastiet som ble berømt under krigene mot det jursjenske Jin-dynastiet. Hun var kona til den berømte generalen Han Shizhong.

Hennes far var en offiser ved grensen, hvor Sòng-Kina stadig ble truet av jursjenene, og han lærte henne kampkunst og unnlot å binde føttene hennes.

På et tidspunkt ble hun tvunget til å prostituere seg. Siden møtte hun Han Shizhong på en bankett, hvor hun spurte ham hvorfor han ikke var fornøyd med en seier over fienden, og han svarte da at han kun bekymret seg for fremtiden. Hán var da en vanlig soldat, og giftet seg med Liáng da han ble general.

Da jursjenene enda en gang invaderte Sòng og angrep Hangzhou var hennes manns soldater tallmessig underlegne da slaget ved Huangtiandang begynte. Hán lot som han trakk sine soldater tilbake til et tempel i fjellene, mens Liáng planla å dirigere soldatene sine ved hjelp av trommer. Da den jursjenske kommandanten forfulgte Hán opp i fjellene, ble han avskåret fra sin hovedstyrke. Kinesiske "tigerskip" – en oppfinnelse som opprinnelig kom fra Midtøsten – kunne bruke flammekastere mot fienden, og mange jursjenske skip ble ødelagt mens Liáng brukte trommene til å dirigere sine soldater. Den jursjenske hæren ble holdt fanget i mer enn én måned, før en forræder blant kineserne fortalte dem om en svakhet i den kinesiske omringingen, slik at de kunne unnslippe, men med store tap.

Liáng og hennes mann meldte seg som frivillige for å gjenoppbygge Chuzhou og ta over ansvaret for forsvaret av byen. Sammen med sine soldater jobbet de med å gjenoppbygge hus og å så åkrene, men etter et halvt år døde hun av overarbeid.

Hun ble gravlagt ved foten av Linyan-fjellet i sin hjemby Suzhou, mens hennes familie fikk sølv og dyre klær fra keiser Gaozong av Song.

Poeter skrev dikt til hennes ære, noe som bidro til at hun ble berømt, og hun har blitt en av de best kjente kvinnelige offiserer i Kinas historie.


  1. ^ China Biographical Database