Li Ruihuan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Li Ruihuan
Li Ruihuan.png
Født17. september 1934 (85 år)
Baodi
Utdannet ved Beijing University of Civil Engineering and Architecture
Beskjeftigelse Politiker
Parti Kinas kommunistparti
Nasjonalitet Kina

Li Ruihuan (forenklet kinesisk: 李瑞环, tradisjonell kinesisk: 李瑞環, pinyin: Lǐ Ruìhuán, født 17. september 1934 i fylket Baodi i Tianjin i Kina) er en kinesisk politiker som var aktiv frem inntil begynnelsen av 2000-årene. Han var medlem av Det kinesiske kommunistpartis politbyrås stående komite, av Politbyrået og av Sentralkomiteen frem til november 2002. Han var formann for Det kinesiske folks politisk konsultative konferanse til mars 2003.

Han kom fra en bodenfamilie, og var opprinnelig snekker. Han arbeidet i byggebransjen og studerte arkitektur på fritiden. Han utviklet en forenklet kalkulasjonsmetode for snekkerarbeide som gav ham stor ære.

Hans politiske karriere begynte i Tianjin, der han etterhvert ble borgermester. Fra 1989 fikk han nasjonale politiske verv i parti og statsstyre.

Da han trakk seg tilbake i 2002/2003, kanskje i en noe yngre alder enn det som er vanlig i Kina, ble det av noen kommentatorer sett på som noe underlig, og det ble ant politiske motiver bak – som om at han skulle være mer åpen for politiske reformer enn andre, at han var kritisk mot tiltakene mot Falun Gong, og at han var mer opptatt av å styrke utviklingen på landsbygden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]