Li Minwei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Li Minwei
Lai Man-Wai.jpg
Født1893[1][2]
Japan
Død26. oktober 1953[1]
Hongkong[3]
Ektefelle Lim Cho Cho
Barn Lai Hang
Utdannet ved St. Paul's College
Beskjeftigelse Skuespiller, filmregissør, filmprodusent, filmskuespiller
Nasjonalitet Japan

Li Minwei i Zhuangzi setter sin kone på prøve, 1913.

Li Minwei (eller Lai Man-wai, kinesisk: 黎民偉, pinyin: Lí Mínwěi; født i 1893 i Japan; død 26. oktober 1953 i Hongkong) var en kinesisk skuespiller, regissør og filmprodusent. Han har fått tilnavnet «Hongkongfilmens far», og regnes som en av de mest sentrale skikkelser i den gryende kinesiske filmverden.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Lis kinesiske slektsrøtter var i fylket Xinhui i Sze Yup i Guangdongprovinsen. Han ble født i Japan, men vokste opp i Hongkong.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han ble i 1911 medlem av Sun Yat-sens Kuomintang-parti. Dette politiske engasjementet skulle sette spor i hans filmkunstneriske virksomhet.

I 1913 var han sammen med sin bror Li Beihai med på å lage Hongkongs første lokalt produserte film, Zhuangzi setter sin kone på prøve (Zhuang shi qi). Li Minwei spilte selv hustruen, ettersom det ennå ikke var skjedd at kvinner opptrådte i noen kinesisk film. Hans egen kone, Yan Shanshan, som hadde en liten rolle i samme film, ble den første kvinnelige kineser overhodet i en spillefilm.[trenger referanse] Filmen, som bygger på en kinesisk opera med utgangspunkt i anekdote om oldtidsfilosofen Zhuangzi, ble svært godt mottatt, og var dessuten den første kinesiske filmen som ble vist utenlands – blant kinesere i chinatowns i USA.[trenger referanse]

Fra 1921 var 1928 Li Minwei filmregissør. I 1923 grunnla han i Hongkong filmselskapet Minxin, som etter streikeurolighetene i Hongkong senere flyttet til Shanghai. Der restartet han selskapet i det franske konsesjonsområde. Blant hans innspillinger var klassisk inspirerte filmer som en basert på Romansen om Vestkammeret, tidlige wuxiafilmer, og skildringer av Sun Yat-sen-styrkenes kamper mot kinesiske krigsherrer. Trass i mange vellykkede og populære filmer kom Minxin mot slutten av 1920-årene i økonomisk hardt vær og klarte ikke å hevde seg overfor sin hovedkonkurrent, filmselskapet Mingxing, og andre filmstudioer.[trenger referanse] I 1930 reddet Li restene; da startet han sammen med Luo Mingyou filmselskapet Lianhua, som ved siden av Mingxing ble Kinas viktigste filmselskap i 1930-årene.

I 1938, etter utbruddet av den annen japansk-kinesiske krig (han hadde dokumentert på film japanernes angrep på og store ødeleggelser av Shanghai), vendte Li Minwei tilbake til den britiske kronkolonien Hongkong og trakk seg tilbake der.

Han er minnet med første stjerne på Hongkongs Avenue of Stars.

Han ble bestefar til skuespilleren Gigi Lai og far til en annen hongkong-skuespiller, Lai Suen.

Senere fremstillinger[rediger | rediger kilde]

Choi Kai-kwong produserte i 2001 dokumentasjonen Lai Man-wai: Father of Hong Kong Cinema. Li Minwei ble i Stanley Kwans filmbiografi om den unge skuespilleren og filmprimadonnaen Ruan Lingyu Centre Stage spilt av Waise Lee.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 17. okt. 2015, 138264341
  2. ^ Faceted Application of Subject Terminology, 9. okt. 2017, Minwei Li, 1914901
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, 31. des. 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]